”Fundamentalisterna” – Författarträff med Annika Hamrud


Evenemangsdetaljer

  • Datum:

Ett föredrag utifrån författarens uppmärksammade bok, Fundamentalisterna, om hur amerikanska hatpredikanter från den ultrakristna högern i samspel med Ugandas regering åstadkommer förföljelse, tortyr och mord på homosexuella i Uganda.

Annika Viola Hamrud, född 2 maj 1962 i Örebro, är en svensk journalist. Hamrud har arbetat med journalistik sedan 1985 och var under 21 år anställd på Dagens Nyheter. Sedan 2010 arbetar hon som frilansjournalist och har bland annat skrivit för Aftonbladet, Expressen, Göteborgs-Posten och Sydsvenskan. Wikipedia
Född2 maj 1962 (ålder 57 år), Örebro

 

Läs mer om boken här

Pressbilder från förlaget

”Frilansjournalisten och författaren Annika Hamrud går på djupet och ger röst åt offren för homofobin /…/ Fundamentalisterna är en unik och viktig bok om hbt-personer som riskerar att glömmas bort och kan förhoppningsvis bli en väckarklocka för dem som aningslöst stödjer hat.” BTJ

Najjuma hör skottsalvorna runt sig, men hon ser inte var de träffar. Hon ligger intill den stora bardisken där hon brukar stå och servera öl. Mansröster skriker, de springer fram och tillbaka i Najjumas och Miriams bar. Plötsligt vrålar någon: ”Var är Miriam? Hon ska dö.”

”Kill the gays bill” väckte debatt över stora delar av världen när parlamentet i Uganda skulle rösta fram en lag om dödsstraff för homosexualitet. Då hade en nyväckt kristen rörelse, sponsrad av starka amerikanska intressen, drivit en kampanj mot homosexuella sedan aidskrisen på 1980-talet. De utmålades som fiender till kärnfamiljen, kristendomen och hela samhället.

Fundamentalisterna får vi följa de som drabbas av den nya vågen av homofobi, men också predikanter och aktivis­ter på vardera sida om lagen. Journalisten Annika Hamrud följer pengarna: vilka tjänar på att sprida konspirationsteorier och att välja ut en grupp att demonisera? Hon hittar även svenska evangelikala grupper med mycket nära band till dem som sprider det dödliga hatet. Det är inte bara Najjuma och Miriam som blir måltavlor, hbtq-personer i Uganda lever ständigt med risken att trakasseras, miss­handlas, fängslas och mördas.

Efter femtio år av framgångsrik kamp sker nu en utveck­ling åt motsatt håll: religiösa konservativa som kriminali­serar homosexualitet.

”Stark och viktig läsning.” QX

”Den evangelikala rörelsens växande makt – från amerikanska storstäder till Östafrikanska byar – behöver exponeras, granskas och avslöjas. Homofobin behöver bemötas. Annika Hamruds reportagebok är en bra början.” Göteborgs-Posten

”Hamruds ugandaskildring är viktig läsning,” Jönköpings-Posten

”Hon ger den brutala homofobins offer röst.” Expressen

 

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.