Wendelapriset till Susanne Lundin och Negra Efendić

Årets Wendelapristagare heter Susanne Lundin och Negra Efendić. De får 25.000 kronor vardera.  Susanne Lundin är författare och professor i etnologi Vid Lunds Universitet. Hon får priset för boken Organ till salu (Natur och Kultur 2014).   Negra Efendić är journalist på Svenska Dagbladet och får priset för sin artikel Eko av hat i Svenska Dagbladet den 2 juni 2013.

Wendelajuryn bestående av Ami Lönnroth (ordförande), Mattias Göransson, Kristina Mattsson, Åke Pettersson och Kerstin Vinterhed ger följande motiveringar till prisen:

Susanne Lundins bok:
Susanne Lundin tar med läsaren på en resa genom den cyniska organhandelns dunkla värld. Vi möter såväl profitörer och fattiga leverantörer av kroppsdelar som de sjuka och desperata mottagarna, de som inte är så olika oss själva. Med detaljrikedom och sakkunskap har hon lyckats väcka en debatt som länge varit nödvändig.

Negra Efendićs artikel:
Negra Efendićs artikel visar att journalister ibland hittar de viktigaste historierna inom sig själva. Hon berättar om sin högstadietid i Huskvarna, där nazister marscherade i korridorerna och hakkors var en lika vanlig syn som kyrkor. 19 år senare besöker hon sin skola igen för att reda ut varför lärare och föräldrar lät det hända – och svaren blir inte de förväntade.

Prisutdelningen äger rum den 7 september kl 14 i Wendela Hebbes Hus i Södertälje. Det är sjunde gången som Wendelapriset delas ut. Läs mer om priset under menyn Wendelapriset.

 

 

 

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.