Radarparet Stockhaus/Siljebrand skriver vackert i stadsplanefrågan

Folkpartisterna Bo Håkan Stockhaus och Mats Siljebrand borde vara ringrostiga vid det här laget efter flera decennier i den lokalpolitiska hetluften men de tycks på gamla dar vara vitalare än någonsin. I en lyrisk debattartikel Å det är skönt när vårt Södertälje är grönt skriver de i påskaftonens Länstidning bland annat om den ständigt aktuella stadsplanefrågan. Anledningen till att jag tar upp den i denna Hebbeblogg är att de bl a uppehåller sig kring Slussområdet och Hebbevillan. Så här skriver paret:
Hebbevillan och Orionkullen sätter dagordning för omgivningen. En skyskrapa på 22 våningar dem emellan skulle kväva varje förnimmelse av kulturhistoria i området.
Detsamma gäller för den inritade huskroppen på sex, sju våningar i slänten upp mot gamla Flickskolan, Södertäljes Akropolis, som då försvinner ur blickfånget.
Vi som har varit med i debatten genom åren har ständigt åberopat och varierat parets ord fast inte på samma eleganta sätt. Det är den kända, nu avlidna, amerikanska stadsteoretikern Jane Jacobs teori som nu får en pregnant formulering.

Visst är det så att Hebbevillan och Akropolis borde sätta dagordningen för området. Jag är glad att detta nu kommer på papper igen tack vare paret Stockhaus/Siljebrand. Det vore spännande att få fart på debatten igen innan det är försent och jag inbjuder alla att  börja den här på denna blogg.
Sätt igång.

Huset på höjden till höger om mitten med långsidan häremot är "Södertäljes Akropolis".Höjden kallas ibland Orionkullen ibland Gamla Flickskolan men Akropolis är bättre Det lilla gula huset bakom det stora trädet är Hebbevillan. - dock 2x100 kvm med stor trädgård för sommsrteter mm. Bild från påskafton 2013.

Huset på höjden till höger om mitten med långsidan häremot är ”Södertäljes Akropolis”.Höjden kallas ibland Orionkullen ibland Gamla Flickskolan men Akropolis är bättre Det lilla gula huset bakom det stora trädet är Hebbevillan – dock 2×100 kvm med stor trädgård för sommarteater mm. Bild från påskafton 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading Facebook Comments ...

2 tankar kring ”Radarparet Stockhaus/Siljebrand skriver vackert i stadsplanefrågan

 1. Catherine Muhrbeck

  Jag tycker det skulle vara tråkigt om det blev en skyskrapa på 22 våningar mellan Hebbevilla och Orionkullen..
  Inte nog med att det ”skulle kväva varje förnimmelse av kulturhistoria i området” skulle det inte ens gynna de som skulle bo i en skyskrapa så nära allt det vackra.
  En skyskrapa bör placeras lite längra bort för att de som bor där ska kunna njuta av den fantastiska vy som de kan se framför sig, inte nedanför sina fötter..
  Och var, kan man undra, att skyskrapans alla invånare ska kunna parkera sina bilar, redan idag är det för få parkeringsplatser i centrum..
  Jag tror att en skyskrapa behöver en hel del stöd under sig, under marken och om man tror att det kan byggas en skyskrapa på nämnd plats, så är mitt förslag att istället göra en parkering under den som finns idag och att anlägga ett grönområde, med tex ute- (och inne-)serveringar, glass- och kaffestugor där parkeringen ligger idag.

  130402 Catherine Muhrbeck

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.