Kategoriarkiv: Wendela Hebbe

Suzanne Reuter som Wendela Hebbe i drama på SVT Play

Suzanne Reuter i rollen som Wendela Hebbe (Foto: SVT)

TV-teatern ”Nya himlar och en ny jord” från 1984 går nu att se på SVT Play. Serien handlar om Carl Jonas Love Almqvists liv och består av tre delar: Ut ur salongerna, Tidningsmannen och Cirkeln sluts. Tomas Bolme gestaltar Carl Jonas Love Almqvist, Thomas Hellberg är Lars Johan Hierta och Suzanne Reuter gör rollen som Wendela Hebbe. 

Passa på att se detta stjärnspäckade stycke klassisk TV-teater innan det försvinner från SVT Play:

Klicka här för att se ”Nya himlar och en ny jord”

Wendela Hebbe i På spåret

I fredagens På spåret (Svt, 2023-12-29) gick resan mot Södertälje, och tiopoängsnivån inleddes med de kryptiska orden ”Hebbe lilla”. Lite senare berättade Fredrik Lindström entusiastiskt om svaret på denna ledtråd:

”Wendela Hebbe, som hade en sommarstuga i Södertälje som numera är ett museum. Sveriges första kvinnliga yrkesjournalist, en fantastisk kvinna. Jag har nyligen läst en biografi om henne. Man slutar aldrig förundras över vad hon gjorde på den tiden, mitten av 1800-talet.” 

Med de orden vill vi passa på att önska er alla ett gott nytt år! Nu tar vi nya tag och ser fram emot 2024. Håll utkik på hemsidan, Facebook och Instagram för kommande evenemang.

Lyckad jubileumsfestival vid Wendela Hebbes hus

Det blev en riktig folkfest förra helgen när det äntligen var dags att fira jubileum i kubik och traditionsenligt dela ut priser vid kanalen i Södertälje. Ett hundratal personer hade sökt sig till det värmande solskenet i trädgården vid Wendela Hebbes hus för att uppmärksamma årets vinnare av både lilla och stora Wendelapriset. Dagen till ära bjöds det också på tal, samtal, guidade visningar, musik och skådespel av olika slag. Allt avslutades med en storslagen jubileumsmiddag i Hebbevillans restaurang i den intilliggande glasverandan, där ett hundratal personer deltog i utsvävningarna. De jubileum som firades under dagen var Wendela Hebbe 215 år, föreningen Wendelas Vänner 40 år, Wendelapriset 15 år och Lilla Wendelapriset 5 år. Sist men inte minst firades att Wendela Hebbes hus nu har stått i 25 år på sin nuvarande plats vid kanalen.

Anki Frohm, nybliven ordförande i Wendelas Vänner, inledde festligheterna med att hälsa alla välkomna till dagens sammanlagda 300-årsjubileum (215 plus 40 plus 25 plus 15 plus 5).

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner följde upp med ett tal där hon lyfte fram vikten av ideella krafter och ideellt engagemang. Om inte föreningen Wendelas Vänner hade bildats en gång i tiden och lyckats rädda Wendela Hebbes gamla sommarhus från rivning så hade vi inte varit här idag. Hon framförde också kommunens uppskattning för det engagemang som finns i Wendelas Vänner och den insats som föreningen gör för Södertäljes kulturliv.

Gymnasisterna Kristina Jamil och Linnea Gråbacke gjorde en betraktelse över Wendela Hebbe och hennes betydelse som förebild och inspirationskälla för dagens tonåringar.

Hridaya Salunke, vinnare av Lilla Wendelapriset med skräcknovellen ”Traditionen”. Juryns motivering till priset: ”Det är en stark novell där skribenten skickligt, med undertext och parallellhistoria, lotsar läsaren fram emot en oväntad och obehaglig upplösning.”

Ida Lemon, andrapristagare av Lilla Wendelapriset för novellen ”Summan av alla rum”. Juryns motivering: ”Med hjälp av ett målande bildspråk tas läsaren med på en resa genom livet fram till det oundvikliga slutet. En välskriven novell som verkligen berör.”

Ellinor Alåsen, tredjepristagare av Lilla Wendelapriset för novellen ”Mördad flamma”. Juryns motivering: ”En novell som börjar med tragedi, vänds till hopp för att sen sluta i ondska. Ett bidrag med stark undertext och ett spännande upplägg.”

Veteranerna Helena Cronholm, Ami Lönnroth, Björn Öijer och Olof Holm bjöd på ett litet skådespel om hur det gick till när Wendela Hebbe fick anställning på Aftonbladet som Sveriges första kvinnliga journalist.

En namnkunnig publik njöt av skådespelet i det vackra vädret.

Hanna Olsson Berg, biträdande redaktionschef på Aftonbladet, i samtal med Jan Lewenhagen, Wendelas Vänner, om att Aftonbladet från och med i år har gått in som sponsor av Wendelapriset och därmed säkrat prisets fortlevnad.

Åsa Erlandsson, vinnare av Wendelapriset 2023 för boken ”Drottninggatan”, om terrordådet på Drottninggatan.

Stort tack till alla som var med och bidrog till denna fina dag, på scenen eller i publiken. Utan er hade det inte varit möjligt! 

Filmer från evenemanget, inklusive ett längre samtal med Åsa Erlandsson i samband med prisutdelningen, kommer att publiceras här på hemsidan inom kort. Håll utkik! 

Text: Nils Mårtensson

Foto: Birger Svanteson

Välkommen till Wendelafestivalen!

Föreningen arrangerar en festival för att fira Wendelas 215 år, föreningens 40 år och husets 25 år på nuvarande plats plus utdelning av årets stora och lilla Wendelapris.

Söndag 10 september
Wendela Hebbes Hus

Program för dagen:

13:00 Start och välkommen av Boel Godner
13:45 Kristina Jamil om Wendelas betydelse för unga
14:00 Utdelning av Lilla Wendelapriset
14:45 Berättelsen om Wendela, ett litet skådespel
15:00 Utdelning av Stora Wendelapriset
15:30 Musik av Åsa Dellham och Emma Willford Thörn

Guidade visningar och bildspel

17:30 Jubileumsmiddag med underhållning till subventionerat pris

OSA senast den 3 september genom att betala in självkostnadspriset 300 kronor och märk betalningen med ditt namn och det varmrättsalternativ du önskar.

Swish: 123 006 8593
Bg: 362-0879

Meny:
(Huvudrätt och efterrätt)

Alternativ 1:
Hjortfilé med svart vinbärssky och potatispuré

Alternativ 2:
Varmrökt laxfilé med pepparrotskräm och färsk potatis

Alternativ 3:
Vegetariska biffar med stekta rotfrukter

Äppelpaj med vaniljsås

På spaning efter en tid som flytt

Rolig, kunnig och intressant guidning lördagen den 13 maj i Gamla stan av Olof Holm från Almqvistsällskapet. Ett gäng från Wendelas Vänner fick följa i Wendela Hebbes, Hiertas och Almqvists spår, se husen de bott i och leva sig in i det litterära livet vid 1800-talets mitt.



Olof Holm framför den första adressen där Wendela bodde 1841 – 43. Fast i ett äldre hus vars stomme visade sig vara den gamla Själagården från katolska kyrkans tid. När huset revs och detta upptäcktes ändrades namnet från Skärgårdsgatan till Själagårdsgatan.

På Lilla Nygatan hade Lars Johan Hierta tryckeri och paradvåning där han några år bodde med sin lagvigda hustru Wilhelmina och sex döttrar.



I huset på Stora Nygatan 21 flyttade Wendela Hebbe in 1848 med sina tre döttrar, sin syster Pella och en ung småländsk piga. Där blev hon granne och nära vän med Carl Jonas Love Almqvist.

Kan Wendela ha bott i det här huset? Lite oklart.

Här finns den ursprungliga stigen kvar som ledde in i och så småningom förenade sig med den växande stadsbebyggelsen.

Interiör av gården till Hiertas hus på Lilla Nygatan.

Valv och spännande vinklar från innergården på Lilla Nygatan.

Text och foto: Ami Lönnroth

Vandring i Wendelas fotspår

Olof Holm, Almqvistkännare och Wendelavän, guidar oss på en vandring genom Gamla stan till Wendela Hebbes, Lars Hiertas och Carl Jonas Love Almqvists olika adresser och får oss att uppleva det Stockholmsliv som var deras för över 150 år sedan.

Anmälan senast den 12 maj via SMS till Ami Lönnroth, 070­-324 95 14, gärna kombinerat med ett swishat bidrag till samma nummer, till exempel 100 kr. Pengarna går till vår systerförening Almqvistsällskapet, där Olof är sekreterare (han vill inte ha personligen betalt). Skriv ”Vandring” och eget namn i swishmeddelandet.

Lördag den 13 maj (obs dagen!)
Samling kl. 11.00 på Stortorget i Stockholm

Almqvist och Hebbe ur döttrarnas perspektiv

Almqvistsällskapet på besök i Wendela Hebbes hus (Foto: Nils Mårtensson) 

Det blev en intressant kväll med annorlunda infallsvinklar när Almqvistsällskapet gästade Wendelas Vänner i Wendela Hebbes hus. Gunilla Hermansson, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, och Jonas Ellerström, redaktör för Almqvistiana, berättade gripande om Signe Hebbe och Mia Almqvist, deras vänskap och tillvaro som barn till skandalomsusade kändisar på 1800-talet.

Signe Hebbe, som nådde framgångar på operascenen mycket tack vare stödet från mamma Wendela Hebbe och extrapappan Lars Johan Hierta. Mia Almqvist å andra sidan, vars pappa Carl Jonas Love Almqvist anklagades för mordförsök genom förgiftning och flydde till USA samma höst som Mia skulle fylla 22 år. Det satte förstås djupa spår som hon aldrig riktigt återhämtade sig från.

Signe Hebbe sjöng och Mia Almqvist tystnade. Men trots dessa olikheter och skilda förutsättningar så behöll de ändå vänskapen genom åren, en kontakt som hade etablerats genom vänskapen mellan Wendela Hebbe och Carl Jonas Love Almqvist.

Ett av de starkaste minnena från kvällen i Wendela Hebbes hus är följande episod som Gunilla Hermansson återgav på ett gripande sätt: När Almqvist hade lämnat Sverige och flytt till USA så förpassades hans porträtt upp på vinden i familjehemmet. Där fick det stå med bilden vänd mot väggen. Men när ingen såg så hände det ibland att Mia Almqvist och hennes bror Ludvig smög sig upp på vinden, vände på tavlan och satte sig ner och grät när de tittade på porträttet av sin far.

Frågan om huruvida Almqvist var skyldig till de famösa mordförsöken eller inte kom också upp på bordet mot slutet av kvällen, och även om vi inte kom fram till någon definitiv lösning på gåtan så kunde vi ändå konstatera att det finns en hel del graverande fakta i målet för Almqvists del.

Sammanfattningsvis blev det en riktigt trevlig och vederkvickande litterär salong tillsammans med Almqvistsällskapet som kulminerade i en gemensam middag i restaurang Hebbevillan.

För den som vill läsa mer i ämnet rekommenderas det senaste numret av Almqvistiana (nr 45, 2021), med Jonas Ellerström som redaktör. Där finns bland annat en längre artikel av Gunilla Hermansson kallad ”Döttrarna och porträtten”.

Nils Mårtensson

Historien om Wendela Hebbe och hennes hus – en guidad tur med Ami Lönnroth

Tillhör du den delen av mänskligheten som ännu inte har haft glädjen att besöka Wendela Hebbes Hus i Södertälje? I så fall kan du nu ta del av det här exklusiva smakprovet. Det är en film där Ami Lönnroth, ordförande i Wendelas vänner, bjuder på en guidad tur genom tid och rum där hon berättar den fascinerande historien om Wendela Hebbe och hennes hus. Hur det började, hur det fortsatte samt hur huset på ett mirakulöst sätt räddades och förvandlades till det levande kulturhus det är idag.

Biskopens besök – en novell av Wendela Hebbe

Lyssna till Wendelas berättelse!

I februari 1843, när Wendela Hebbe varit anställd på Aftonbladet i ett och halvt år, tycks minnena av en lycklig barndom i den småländska prästgården i Norra Sandsjö ha kommit över henne. En så annorlunda miljö än den hektiska på Sveriges största dagstidning där hon nu befann sig. Hon satte sig ned och författade ”En prästgård i Småland. Teckning efter naturen af W”. En följetong som började publiceras i Aftonbladet den 22 februari detta år.

Som julunderhållning i coronapandemins år 2020 ber vi att få bjuda på det avslutande avsnittet som heter Biskopens besök och i lätt förklädd form berättar om biskop Esaias Tegnérs visitation i Norra Sandsjö pastorat där Wendela som äldsta dotter i prästgården första gången bedårades av den lärde skalden och teologen.  Margareta Lithén har läst in berättelsen. Den finns också att läsa under fliken Hebbarna/Wendela Hebbe här på hemsidan.

Några ord och uttryck i texten kan behöva förklaras:

Pretiosa – dyrbarheter

Herschels teleskop: William Herschel (1738-1822) utvecklade sin tids största teleskop.

Sangvinisk –  gladlynt, bekymmerslös

Kronofogdarne syftar på ”Slåtterölet eller kronofogdarne”,  ett folklustspel från 1787 av Carl Envallson (text) och Johan David Zander (musik) som i minst sjuttio års tid uppfördes mer än något annat stycke på teatrar i Sverige och Finland.(Källa Carl-Gunnar Åhlén, SvD)

Munsjör (jfr franskans monsieur) här ung. gynnare (något nedsättande).

Klassisk förmiddag med Wendela Hebbe


I Klassisk förmiddag i P2 igår den 22.10 kunde vi höra en sång tonsatt av Wilhelm Peterson Berger och text av Wendela Hebbe. (1 timme och 33 minuter in i programmet) Redaktören berättade också kort om vem Wendela Hebbe var och slutade med att fråga: När blir Wendela Hebbes liv film? En bra fråga som vi i Wendelas Vänner ägnat oss åt i ett antal år med försök att få både frilansande filmare och SVTs ansvariga att intressera sig. Det skulle bli en strålande serie som spänner över hela 1800-talet och ge en bild av hur det moderna Sverige uppstod.

Thildas kakrecept. Kakfest i Wendelas Hus

Häromdagen hade vi en i hast hopkommen kakfest i Wendelas Hus. Vi, dvs styrelseledamöterna Signe Andersson, Ami Lönnroth och jag Per Eric Mattsson, tog emot Ann-Charlotte Embro, Inger Nilsson-Söderlind och Ingers man Christer Söderlind. Ann-Charlotte och Inger är systrar och dotterdotterdöttrar till Stina, som i sin tur var storasyster till  Thilda Jacobsson, som tjänade hushållerska hos Signe och Wendela Hebbe i 40 år.

Våra tre gäster hade en välfylld korg med kakor bakade efter Thildas recept med sig och vi satt och mumsade dessa delikatesser, drack kaffe och talade om Thilda och Stina. Det var en liten högtidsstund. Åtta recept har översatts till modern svenska och provbakats och alltså nu provsmakats av oss.  Det som blev över överlämnade vi till Jeanette i restaurangen för vidarebefordran till Antoinette Mezher, som ju vid sidan av vår restaurang också driver Torekällbergets Bageri. Med hennes hjälp skall vi se hur vi skall hantera materialet.

Vi fick också några exemplar av den skrift med recepten som man hade gjort i ordning.I denna pdf finns en kopia på en av sidorna i skriften. Thildas Kaffekringlor. Det framgår att det är ett gediget arbete man gjort.

Vi kommer nu närmast att göra i ordning en särskild sida under menyn Hebbarna här på hemsidan, som vi  kommer att kalla Thilda Jacobsson (Wendelas och Signes hushållerska under 40 år). Thilda förekommer nämligen då och då i memoarverk efter Signes elever. Där kommer vi successivt att lägga in foton, berättelser och recept. Sidan finns förresten redan men utan innehåll. Här är länken.

Så får vi se om vi kan hitta på något trevligt till hösten.

PEM

Thildas kakrecept av Inger Nilsson-Söderlind och Ann-Charlotte Embro.
Förord till deras skrift med recept kan läsas här:
Under ett besök hos föreningen Wendelas vänner i Södertälje fick vi en förfrågan om det fanns några recept på bakverk som serverats hos Wendela och Signe Hebbe. Frågan föranleddes av vårt släktskap med Thilda Jakobsson, trotjänarinna och hushållerska hos familjen Hebbe i dryga fyrtio år.

Ja, vi visste att det fanns några handskrivna recept och nu påbörjades försöken att tyda och omvandla mått samt provbaka. De bakverk som här presenteras är dock en liten, liten del av alla de bakverk Thilda hann med genom åren. Vi kan utgå från att det fanns specifika önskemål från såväl Wendela som Signe men vi tror också att Thilda bytte erfarenheter och recept med sin yngre syster Stina. Stina var husmor och trotjänarinna hos grosshandlarfamiljen Friedländer på Strandvägen i Stockholm. Stinas kokbok från 1897 med såväl bak- som matrecept finns bevarad.

I bevarade brev från Signe Hebbe till Thilda talas det om skorpor, pepparkakor och lätta franska bröd. Signe skriver i ett brev daterat 1912 ” Jag storlängtar efter Thildas franska bröd och efter Thilda själv.”

I ett annat brev år 1915 skriver Signe från Helsingborg ”Jag upprepar härmed att du icke behöver besvära Dig med att baka skorpor endast pepparkakor, ty vi har efterhört vid härvarande tull och fått till svar att intet bröd eller skorpor får härifrån utföras.” Det är krig med restriktioner och skorporna som skulle till släkten och familjen Vedel behövde inte bakas. Man kan inte undgå att tänka sig att dessa  skorpor var litet utöver det vanliga eftersom de skulle fraktas genom halva Sverige.

Att Thildas kokkonst och bakverk är omvittnade framgår i Inga Lewenhaupts avhandling om Signe Hebbe. Signe har själv berättat om elever som ” trakterades med godt danskt kaffe, bullar och annat dopp af Thildas fabrikat.”  Anna Norrie, elev till Signe Hebbe har i sin bok ”Kärlek måste vi ha” skrivit följande. ”Ibland fick några av oss äta middag med Signe och Venslan. Borddukningen var enkel och porslinet vackert – där fanns inte något batteri av olika sorters glas framför varje kuvert, men maten man fick var härlig. Trotjänarinnan Thildas matlagningskonst stod på en mycket hög nivå, det serverades två, högst tre rätter plus ett gott glas äkta rödvin som Signe fick från sin svåger i Köpenhamn.”

Receptet på de lätta franska bröden har vi inte funnit men till dags datum är åtta bakverk provbakade och provsmakade. Vi överlämnar med varm hand dessa bakrecept och hoppas att doften av Thildas kakor får sprida sig i Hebbehuset i Södertälje.

Uppsala och Norrtälje i mars 2015

Inger Nilsson-Söderlind och Ann-Charlotte Embro

 

Wendelas årsmöte inleddes med fin konsert.

Årsmötet i Wendelas Vänner kunde knappast fått en bättre inledning än musikunderhållningen med Agneta Hagerman, sång, och Ingrid Fernström, piano. Agneta och Ingrid uppmärksammades av Signe Andersson när de kom på besök till Wendelas Hus förra året och fick en visning av Signe.

Nu hade de repeterat in ett program som i hög grad var inspirerat av Wendela och Signe Hebbe. Det blev en högtidsstund.

Här ett litet smakprov inspelat från enkel mobiltelefon  WV årsmöte video

Ingrid Fernström och Agneta Hagerman vid pianot i Signe Hebbes rum.

WV Årsmöte

Efter koncerten och förfriskningar höll kommunalrådet Elof Hansjons  effektivt i klubban under årsmötesförhandlingarna. Styrelse, revisorer och valberedning omvaldes.  Förra årets verksamhet beskrevs lämpligt redan i dagens föreningsnytt i Länstidningen.

Nyupptäckta diktrader av Wendela Hebbe

 

Det går för fort, det lider af,
Det få vi alla röna,
Så lefvom då, intill vår graf,
Allt för det goda, sanna, sköna!

Wendela Hebbe

Wendela Hebbe

Solveig Faringer har skickat oss dessa rader, som hon hittat i Gustaf Fredrikssons minnesalbum utgiven av Stiftelsen Höstsol. Solveig är frilansande konsert- och operasångerska och skådespelare. Hon har flera gånger besökt oss i Wendela Hebbes Hus, en gång med sin pjäs Fru Wendela, som hon skrev 2008. Där framlägger hon en spännande och vacker, men sannolikt osann, teori om triumviratet Wendela Hebbe, Lars Johan Hierta och Carl Jonas Love Almqvist, som arbetade nära samman på 1840-talet i Aftonbladet.

Gustaf Fredriksson (1832-1921) var en känd svensk skådespelare och Dramatenchef. År 1912 testamenterade han sin blivande kvarlåtenskap till stiftelsen Höstsol, som 1918 köpte  Såsta gård i Täby, som fick  namnet ”Höstsol, Gustaf Fredriksons ålderdomshem”. Där fick pensionerade skådespelare sin bostad på ålderns höst. Stiftelsen tvingades 1981 sälja anläggningen och driver nu sin verksamhet på Kungsholmen.