Wendela Hebbes Hus

Kort introduktion

I huset lyfter vi fram tre färgstarka kvinnor som  var och en på sitt sätt gjort värdefulla pionjärinsatser inom svenskt kulturliv. Wendela Hebbe (1808-1899), som blev Sveriges första kvinnliga yrkesjournalist 1841.
Wendelas dotter Signe Hebbe (1837-1925), operasångerskan som blev en föregångare på skådespelarpedagogikens område
Wendelas sondotter Mollie Faustman (1883-1966), som blev en känd konstnär och författare, ivrig motståndare till det manliga konstnärliga kvinnoförtrycket på 1920-talet. Vårt ”Mollie Faustmangalleri” med representativ originalkonst kan ses gratis när restaurangen är öppen.

Samlingarna har tillkommit successivt under de trettiotre år som föreningen Wendelas Vänner har funnits

I övervåningen, med i huvudsak  möbler och tavlor deponerade av Statens Musiksamlingar (Musikmuseet i Stockholm), berättar vi, med utgångspunkt från Wendela Hebbe, om  Aftonbladskretsen med Lars Johan Hierta och Carl Jonas Love Almqvist som centralgestalter. Ett rum är tillägnat dottern Signe Hebbe, ett annat dottern Fannys danska släkt, som gjort viktiga insatser i danskt kulturliv. Ett möblemang och tavlor är skänkta av de danska ättlingarna.

I biblioteket finns bl a en värdefull samling Almqvistiana donerad till föreningen samt  den litteraturhistoriskt intressanta ”Almqvistska chiffonjén” deponerad av Almqvistsällskapet.

Det nuvarande husets  tillblivelse.
Lars Johan Hierta och Wendela Hebbe fick en utomäktenskaplig son,  Edvard Faustman (1852-1927), som aldrig officiellt erkändes av föräldrarna. Wendela var ensamstående mamma med tre döttrar och Hierta hade stor familj med hustru och fem döttrar. 1863, när sonen  var 11 år, fick Wendela  en liten gård i Snäckviken vid Mälaren, någon kilometer norr om Södertälje kyrka, i gåva av  Hierta. Gården blev i 25 års tid  Wendela och Signe Hebbes sommarbostad och samtidigt en mötesplats för den litterära och musikaliska Stockholmsparnassen. Många har vittnat om glada dagar i Södertälje, som ju på den tiden var en viktig sommarstad för stockholmare.

Så småningom kom industrin allt närmre det vackra Snäckviken och mot slutet av  1970-talet ville läkemedelsföretaget Astra, som dominerade området, riva huset. 1983 bildades  en aktionsgrupp, Wendelas Vänner, för att rädda huset. Det lyckades  inte på dåvarande plats.

Efter en lång och dramatisk kamp med många ups and downs lyckades man få till stånd en antikvarisk nedmontering och ett återuppförande vid slusskanalen några hundra meter söder om  kyrkan.

Invigningen ägde rum i maj1998 och alltsedan dess har föreningen tillsammans med restaurangen haft en rik programverksamhet  och under många år även professionell sommarteater.

April 2016.