Snäckviken, som huset heter efter platsen där det låg, är en lantegendom som byggdes 1837. Mellan 1863 och 1888 var det journalisten och författaren Wendela Hebbes sommarvilla. Egendomen låg knappt en kilometer norr om kyrkan vid torget, på en plats som då var landsbygd med kor, får och odlingar.
I huset lyfter vi fram tre färgstarka kvinnor som var och en på sitt sätt gjort värdefulla pionjärinsatser inom svenskt kulturliv. Wendela Hebbe (1808-1899), som blev Sveriges första kvinnliga yrkesjournalist 1841.
Wendelas dotter Signe Hebbe (1837-1925), operasångerskan som blev en föregångare på skådespelarpedagogikens område
Wendelas sondotter Mollie Faustman (1883-1966), som blev en känd konstnär och författare, ivrig motståndare till det manliga konstnärliga kvinnoförtrycket på 1920-talet. Vårt ”Mollie Faustmangalleri” med representativ originalkonst kan ses gratis när restaurangen är öppen.
Samlingarna har tillkommit successivt under de trettiotre år som föreningen Wendelas Vänner har funnits
På övervåningen, berättar vi i det första rummet om Wendelas barndom på prästgården, uppväxt och liv som herrgårdsfru fram till familjens konkurs 1839.
Ett annat rum handlar om Aftonbladet och Hiertas förlag med en särskild fördjupning i vännen och journalistkollegan Carl Jonas Love Almqvist. Här finns bl a en värdefull samling Almqvistiana donerad till föreningen samt den ”Almqvistska chiffonjén” där polisen hittade komprometterande brev efter Almqvist flykt till Amerika. Möbeln är deponerad av Almqvistsällskapet.
I Wendelas sovrum, möter vi Wendela, hennes familj och arbete på tidningen.
IWendelas salong, befolkas av Wendela och hennes vänner Signes sovrum tar upp
dottern Signe, hennes utbildning och internationella karriär som operasångerska och pedagog.
I ett av rummen tar vi upp familjens liv i Södertälje.
Undervåningen
I husets kök kan du se tavlor av Mollie Faustman och en liten utställning om Wendelas pigor. I det stora serveringsrummet finns en utställning om Wendela och hennes liv. I korridoren utanför restaurangköket sitter Wendelapristagarnas diplom och i hallar och toaletter finns dels miljöbilder från Wendelas och Signes tid dels Signes dräktstudier.
Det nuvarande husets tillblivelse.
1863 fick Wendela en liten gård i Snäckviken vid Mälaren, någon kilometer norr om Södertälje kyrka, i gåva av Lars Johan Hierta. Gården blev i 25 års tid Wendela och Signe Hebbes sommarbostad och samtidigt en mötesplats för den litterära och musikaliska Stockholmsparnassen. Många har vittnat om glada dagar i Södertälje, som ju på den tiden var en viktig sommarstad för stockholmare.
Så småningom kom industrin allt närmre det vackra Snäckviken och mot slutet av 1970-talet ville läkemedelsföretaget Astra, som dominerade området, riva huset. 1983 bildades en aktionsgrupp, Wendelas Vänner, för att rädda huset. Det lyckades inte på dåvarande plats.
Efter en lång kamp lyckades man få till stånd en antikvarisk nedmontering och ett återuppförande vid slusskanalen några hundra meter söder om kyrkan.
Invigningen av huset ägde rum i maj 1998.
I trädgården finns växter med koppling till den trädgård som en gång fanns runt huset. På framsidan finns björkar vilka Wendela var väldigt förtjust i. Utmed del av huset mot trädgården fins en list och en rundel med samtida blommor. I trädgårdslandet planterar vi nyttoväxter.
Wendela Hebbes hus ligger på Vettersgatan 4 nere vid kanalen i Södertälje centrum. Utanför museet finns en parkeringsyta och ett 100-tal meter bort två parkeringsgarage. Åker du pendeltåg går du genom Stadsparken bort till ångfartyget Ejdern, sedan över Marenbron och följer trottoaren till vänster mot centrum. När du är vid slutet av viken Maren går du till höger på Vettersgatan och är framme.
Du som är restaurangbesökare är välkommen att besöka utställningarna på bottenvåningen med museibutiken, alla dagar under den tid restaurangen är öppen.
Utställningarna på bottenvåningen är gratis men du får gärna betala frivillig entré med swish. Föreningen behöver allt stöd vi kan få.
Utställningarna på övervåningen är bara tillgängliga efter särskild bokning. Vi har just nu inte regelbundna öppettider.