”Svenska Hem” – en framgångssaga.

Det blev en högtidsstund i Wendela Hebbes Hus när Eva Kaijser och Monika Björk besökte oss för att berätta om sin bok ”Svenska Hem – en passionerad affär”.  Den skildrar tillkomsten av en helt kvinnlig kooperativ butikskedja  i Stockholm i början av förra seklet. Motståndet från patriarkatet i branschen var stort men kvinnorna lyckades och det blev en – om än kortvarig – framgångssaga. Så småningom överlät kvinnorna Svenska Hem. Den sanna historien om Fräken Frimans krig.i ledningen företaget till kooperationen i Stockholm mot löfte om att verksamheten skulle få fortsätta. Löftet sveks av den  sedermere legendariske kooperatören Albin Johansson och kvinnornas initiativ glömdes bort liksom KF-chefens tilltag.

”Svenska Hem” dramatiserades förra året till en TV-föreställning med Sissela Kyle i huvudrollen ”Fröken Friman krig”, som gavs i julhelgen i tre avsnitt. Den blev välförtjänt mycket hyllad. I samband härmed kom en nyutgåva av boken ut. ”Svenska Hem – den sanna historien om Fröken Frimans krig”.

Journalisterna Monika Björk och Eva Kaijser har letat fram sanningen om Svenska Hem. I arkiven har de hittat hundratals protokoll, brev och artiklar. Sedan har de återskapat den spännande historien. En bok att läsa och begrunda.

Eva Kaijser Monika Björk

Läs mer på hemsidan www.latonaordton.se

 

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.