Stressad nutid och rebelliskt 1800-tal. Rik variation i höstens författarträffar

Det blir en innehållsrik höstsäsong med många författarträffar och en spännande studiecirkel – det kan våra medlemmar i Wendelas Vänner se fram mot.

Höstens söndagsprogram program i tidsföljd
Söndagen den 7 september kl 14 – 17 Wendelaprisutdelning med samtal och mingel.

Söndagen den 5 oktober kl 15 – 16:30   Författarträff med David Qviström kring hans bok ”Nyttiga människor”.

Söndagen den 19 oktober kl 15 – 16:30 Författarträff med Ingeborg Nordin Hennel kring hennes biografi Alfhild Agrell: rebell humorist berättare”.

Söndagen den 16 november kl 15 – 16:30 Författarträff med Kristina Mattsson kring hennes bok ”Välfärdsfabriken”.

Söndagen den 30 november kl 15 – 16:30 Författarträff med Åsa Arping kring hennes bok ”Hvad gör väl namnet? ” Anonymitet och varumärkesbyggande i svensk litterturkritik 1820 -1850

Söndagen den 18 januari kl 15 – 16:30 Författarträff med Ola Wong kring hans bok ”Pekingsyndromet”.

Här kommer en utförligare presentation av några av programmen.
Första öppna programmet för säsongen blir som vanligt Wendelaprisutdelningen den 7 september. Vem får priset? Jo någon eller några av de reportrar och författare som kommit med i juryns finalomgång som pågår under sommaren. Se separat lista över vilka bidrag som tävlar. Och glöm inte kolla hemsidan i slutet av augusti för att se vem som får priset www.wendela.se

En serie författarträffar med tidigare Wendelapristagare som i år kommit med nya reportageböcker inleds den 5 oktober med David Qviström (pristagare 2013) som talar om ”Nyttiga människor” en stark och uppfordrande och samtidigt resonerande bok om migranter, gränser och människosyn. Det är en bok som börjar och slutar i Lampedusa där så många flyktingar fick sätta livet till. ”Hans genomlysning i detalj av de senaste decenniernas migrationspolitik i Sverige och Europa väcker (…) samma gnagande fråga i läsaren som tycks ansätta honom själv: går det alls att upprätta ett regelsystem där människan och medmänskligheten överordnas, så länge vi drar upp gränser mellan oss själva och de andra?” Så skrev författaren Maria Küchen om hans bok i en mycket positiv recension i Sydsvenskan. En bok som inte demoniserar men som ställer frågor som angår oss alla.

Ytterligare två Wendelapristagare kommer till författarträffar i höst och vinter:

Den 16 november kommer Kristina Mattsson, 2011 års pristagare, och talar om sin bok ”Välfärdsfabriken” som även den fått ett antal mycket positiva recensioner, bl a av Anneli Jordahl i Aftonbladet:
”Under 70-talet och 80-talet försvann tidsstudiemännen. Metall och LO drev igenom tanken på ’det goda arbetet’ som genomsyrades av en tillit till de anställda. Så kom ett 90-tal med nyliberal New public management som ville sätta sprätt på offentliga sektorn genom bolagisering, konkurrens och kundval. Men det hela har fått motsatt effekt. Kvalitetsnivån på både skolan och vården sjönk, medan byråkratin ökade. Administratörer på chefsnivå anställdes för att mäta och granska medan personalstyrkan som skulle utföra jobbet blev allt färre.”

Kristina Mattsson är, skriver hon ”bra på att få torra fakta att svänga genom att lyfta fram människor, kärnfulla replikväxlingar och talande anekdoter.”

Den 18 januari kommer Ola Wong (Wendelapristagare 2008) vars bok ”Pekingsyndromet” fick Lars Linder att som gästrecensent i Svenska Dagbladet jämföra Ola Wong med den kinesiske författaren Yu Hua. Precis som Hua ”spårar Wong hänsynslösheten i dagens Kina tillbaka till kulturrevolutionen, då massvälten under det misslyckade stora språnget avlöstes av en brutal politisk kampanj där bödlar och offer kunde byta plats från dag till dag.” Linder läser boken som ”en spännande och upplysande resa, styvt upplagd och oavbrutet intressant.”

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.