Ny WendelAvisa i brevlådan

En ny WendelAvisa med nummer 65 har nu distribuerats till våra medlemmar. Välkommen att läsa.

Omslag: Tidningen Social-Demokratens redaktion 1917, fr.v. Nils Horney,
Ivar Ljungqvist, Bengt Sjöberg, Sven Backlund, Otto Johansson,
Johan Danielsson, Gottfrid Björklund, Per Albin Hansson och Kaj Andersson.
Fotograf: Victor Malmström. Bilden finns i Arbetarrörelsens arkiv.

I 1800-talets mitt var Wendela Hebbe en klart lysande stjärna bland idel kulturmän. Det skulle dröja mycket mer än ett sekel innan kvinnor slutade betraktas som undantag. Läs om viktiga kvinnliga föregångare från tidigt 1900-tal och framåt:  

Kaj Andersson – låter som en hel karl men det var faktiskt en kvinna. En journalistpionjär som gjorde sådant intryck på Alva Myrdal att hon uppkallade sin yngsta dotter efter henne, Kaj Fölster, som själv blivit en framstående jämställdhetskämpe. Läs om Anna Whitlock, förebilden till teveseriens ”Fröken Friman”, som nu fått en hyllad biografi.  Möt ”den besvärliga Elin Wägner” , spännande porträtterad av Ulrika Knutson .  Och följ med på utställning i Berlin om filosofen Hannah Arendt. 

Som alltid har vi också något att säga om Hebbefamiljen, denna gång om en gåva till museet i Wendela Hebbes Hus från Hebbeättlingen Kerstin Inger och om en nyuppäckt  Mollie Faustmantavla av konstsamlaren Tom Lundin. 

Varje år får vi nya medlemmar, ja t o m mitt i pandemin.  Är du inte medlem så kan du bli! Eller annars beställa nya numret av WendelAvisan för 50 kr plus porto.

Ami Lönnroth, ordförande 

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.