Biskopens besök – en novell av Wendela Hebbe

Lyssna till Wendelas berättelse!

I februari 1843, när Wendela Hebbe varit anställd på Aftonbladet i ett och halvt år, tycks minnena av en lycklig barndom i den småländska prästgården i Norra Sandsjö ha kommit över henne. En så annorlunda miljö än den hektiska på Sveriges största dagstidning där hon nu befann sig. Hon satte sig ned och författade ”En prästgård i Småland. Teckning efter naturen af W”. En följetong som började publiceras i Aftonbladet den 22 februari detta år.

Som julunderhållning i coronapandemins år 2020 ber vi att få bjuda på det avslutande avsnittet som heter Biskopens besök och i lätt förklädd form berättar om biskop Esaias Tegnérs visitation i Norra Sandsjö pastorat där Wendela som äldsta dotter i prästgården första gången bedårades av den lärde skalden och teologen.  Margareta Lithén har läst in berättelsen. Den finns också att läsa under fliken Hebbarna/Wendela Hebbe här på hemsidan.

Några ord och uttryck i texten kan behöva förklaras:

Pretiosa – dyrbarheter

Herschels teleskop: William Herschel (1738-1822) utvecklade sin tids största teleskop.

Sangvinisk –  gladlynt, bekymmerslös

Kronofogdarne syftar på ”Slåtterölet eller kronofogdarne”,  ett folklustspel från 1787 av Carl Envallson (text) och Johan David Zander (musik) som i minst sjuttio års tid uppfördes mer än något annat stycke på teatrar i Sverige och Finland.(Källa Carl-Gunnar Åhlén, SvD)

Munsjör (jfr franskans monsieur) här ung. gynnare (något nedsättande).

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.