Signes salong: Romanser och visor sjungna av Jenny Lind och Signe Hebbe

Idag, den 14 februari, hyllar vi Signe Hebbes minne med en konsert från Huddinge kyrka.

Länk till konserten

ROMANSER OCH VISOR SJUNGNA AV JENNY LIND OCH SIGNE HEBBE.

Paulina Pfeiffer och Elisabet Brander. Inspelade i Huddinge kyrka 10/2 2021.

Den 14 februari är det 96 år sedan Signe Hebbe avled på Danderydsgatan nära Engelbrektskyrkan i Stockholm. Året var 1925. Hon blev 88 år.

Den 14 februari är också den dag då hon som 41-årig 1879 tog avsked av Stockholmsoperans scen som Margareta i Gounods Faust. Sammanlagt hade hon då sjungit 15 år på Kungl. Teatern. En lång konsert och pedagogkarriär vidtog och hon var aktiv till veckan före sin död.

Den i höstas 200-årsjubilerande Jenny Lind blev inte lika gammal. Hon blev bara 67 år och avled den 2 november 1887 i sitt sommarhem Wynds Point i Malvern, England.

Snart, den 7 mars, är det 183 år sedan Jenny Lind 1838 gjorde sitt bejublade genombrott som Agatha i Webers opera Friskytten. Artistengagemangen på Stockholmsoperan kom sedan att med avbrott för vistelser i Paris, Berlin och Wien, att vara bara 5 år och hon sjöng sin sista föreställning i Stockholm den 22 april 1848 som Norma i Bellinis opera. Då var hon 27 år och redan världsberömd. Slutligt avsked från operascenen gjorde hon med en föreställning i London året därpå.

Drygt ett år efter Jenny Linds avskedsföreställning, hösten 1849, började Signe vid elevskolan, så de fanns inte på teatern samtidigt. Men ryktet om Jenny Linds stora framgångar satt i väggarna och hon blev den stora förebilden. Signe hörde några konserter av henne i Berlin vid slutet av sin elevtid och besökte henne senare i hennes magnifika hus i London.

Efter sina operakarriärer satsade både Jenny Lind och Signe Hebbe på omfattande konsertverksamhet som ofta innefattade operaarior men också i hög grad sånger och romanser. Båda gjorde stora insatser genom att bl.a. sprida nordiska sånger vid sina många utlandsengagemang.

Flera sånger publicerades med tillägnan på omslagen. Till exempel gav Signes mor Wendela ut två häften kallade ”Perlbandet” som tillägnades Fru Jenny Lind Goldschmidt. På omslagen står ”Folkvisor och Romancer sjungna af Jenny Lind, Mathilda Enequist, Signe Hebbe och Ida Basilier för en röst vid piano samlade och utgifne af W” (dvs Wendela) på förlag Elkan & Schildknecht

Lästips:

Inga Lewenhaupt: Signe Hebbe – skådespelerska, operasångerska, pedagog. Diss. 1988

Sarah Jenny Dunsmure: Jenny Lind. Historien om Den svenska näktergalen. 2021.

 

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.