Ami Lönnroth tilldelas Sankta Ragnhildsmedaljen 2021

Ami Lönnroth, ordförande i Wendelas Vänner, tilldelas Sankta Ragnhildsmedaljen 2021. Priset, som är det finaste priset man kan få i Södertälje kommun, delas i år mellan Ami Lönnroth och musikern Johan Boding. Ami Lönnroth säger att det är både ”roligt och hedersamt” att få ta emot priset.

– Va kul för Wendelas vänner, och för mig att få detta erkännande. Vi har strävat på i 23 år med huset. Alla som tillfrågas att hålla föredrag i Wendela Hebbes hus brukar glatt tacka ja.

Här är hela motiveringen:

”Ami Lönnroth har i många år arbetat för att lyfta fram Wendela Hebbe, som anses vara Sveriges första kvinnliga journalist. Som en aktiv medlem i föreningen Wendelas vänner har Ami på ett avgörande sätt bidragit till att få Wendela Hebbes Hus – det sommarhus i Södertälje som Lars Johan Hierta köpte till Wendela i Snäckviken – på plats och iordningställt. Huset har blivit en samlingsplats för kultur och viktiga samhällsfrågor, i synnerhet med kvinnor i fokus. Bland annat utgör huset scen vid utdelning av priset för bästa socialreportage, Wendelapriset. Föreningens evenemang i form av föreläsningar, debatter och scenframträdanden har höjd och kvalitet. De bidrar till gemenskap, utveckling och goda samtal. S:ta Ragnhildsmedaljen 2021 föräras Ami Lönnroth för hennes stora engagemang för Södertälje och Wendela Hebbes Hus.”

Idag, torsdag den 3 juni vid kl 8.45, blir Ami intervjuad i P4 Södertälje som kan höras här:

https://sverigesradio.se/sodertalje/

Södertälje kommuns pressmeddelande angående mottagarna av årets Sankta Ragnhildsmedaljer finns att läsa i sin helhet här:

https://www.sodertalje.se/nyheter/tva-kulturpersonligheter-tar-emot-medalj–sjukhusdirektor-hogtidstalar/

Ceremonin, som spelats in i förväg, kan beskådas på kommunens hemsida och facebooksida på nationaldagen.

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.