Gunnar Wetterberg om prästernas roller och kyrkans betydelse

Precis som förra året så blev det en lärorik och inspirerande kväll när historikern och författaren Gunnar Wetterberg gästade Wendelas Vänner. Ett sjuttiotal nyfikna åhörare hade tagit sig till Oktoberteatern för att ta del av Wetterbergs fängslande berättarkonst.  

Förra året svarade Gunnar Wetterberg på publikens frågor om allt möjligt i ett upplägg som var inspirerat av tv-programmet Fråga Lund. Den här gången var temat svenska präster genom tusen år med utgångspunkt i den nyutgivna boken Prästerna, författad av Gunnar Wetterberg själv. I boken skildrar han på sätt och vis det svenska samhällets framväxt från medeltiden och framåt, men hela tiden med blicken riktad mot prästernas roller och kyrkans betydelse, som ju har förändrats en hel del genom åren. Att sammanfatta tusen års utveckling på fyrtiofem minuter är inte så lätt, men Wetterberg lyckades ändå som väntat med uppgiften. Därefter blev det fikapaus, utlottning och försäljning av böcker i foajén.

Kvällen avslutades till sist med en frågestund där publiken fick möjlighet att ställa frågor kopplade till kvällens tema. Jan Lewenhagen från Wendelas Vänner tjänstgjorde som moderator med säker hand.
 

En extra krydda var att det även fanns ett par präster på plats i publiken, vilket öppnade upp för ett intressant samtal. En film med Gunnar Wetterbergs inledande anförande kommer inom kort att publiceras på den här sidan.

Foto: Birger Svanteson 

Text: Nils Mårtensson 

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.