Thella Johnson bygger broar över Bottenviken

Oktober visade sig från sin allra bästa sida när Thella Johnson i söndags gästade Wendela Hebbes hus. Den soliga höstdagen var som upplagd för ett spännande författarsamtal, och det blev mycket riktigt en trevlig, intressant och inspirerande eftermiddag i det gula huset vid kanalen i Södertälje. 

Vi bjöds på resor, berättelser och karaktärer från vårt grannland i öster. Allt hämtat från den nya boken ”Fred”, som är Thella Johnsons skönlitterära debut. Precis som i hennes musikaliska projekt Bottenviken så bygger romanen broar mellan den finska och den svenska kulturen. Boken är ett familjeepos som skildrar livet genom flera generationer i både Finland och Sverige.

En intressant detalj i sammanhanget är att boken ”Fred” är tillägnad två Södertäljebor, Thella Johnsons vänner och ”extrastorebröder” Ilhan och Joseph. Deras godisaffär i Stockholm, där Thella brukade hjälpa till i barndomen, ligger till grund för den butik som spelar en central roll i romanen.

Under frågestunden efteråt var det en kvinna i publiken som delade med sig av sina egna erfarenheter som arbetskraftsinvandrare från Finland till Sverige och Södertälje på 1960-talet. Ännu ett exempel på hur våra länders öden är tätt sammanflätade genom historien.

Text och foto: Nils Mårtensson

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.