KULTUR – Varför bry sig?

KULTUR – Varför bry sig?

”Om man inte kan tjäna pengar på sin kultur – då har man inte heller berört tillräckligt många människor.” 

Detta kunde man hösten 2023 läsa på Dagens Industris ledarsida. Men, vem bryr sig? Jo! Vi måste bry oss! Vi håller på att bli så vana vid detta sätt att tänka och uttala sig, att vi inte reagerar längre. Eller, som Björn Wiman på DN uttryckte det: ”Ett sorgligt tecken i tiden, när svenska politiker vet priset på allt, men värdet på inget!” 

Hur ska konst, musik, teater, dans och litteratur överleva dagens Event-tänk, som präglar så mycket. Jätte-jättestort ska det vara! Jätte-jättemånga ska samlas! Jätte-jättemycket pengar ska spenderas!

KULTUR – Varför bry sig? 

Föreställningen KULTUR – Varför bry sig? är en musikalisk föreställning där vi skruvar på och leker med tanken ”Kulturens vara eller icke vara.” Måste man t.ex. vara bildad för att kunna ta till sig klassisk musik? Och måste vi musiker själva kanske kliva ner från våra piedestaler och försöka göra det lättare att mötas?

I föreställningen ingår såväl ”klassisk körmusik” med nyskrivna texter, som modernare ”populärmusik”. Mellan sångerna kommer dramatiserade monologer och dialoger att framföras.

Medverkar gör kören Vox Humana, en stråkkvartett, en pianist – samt sju barn och ungdomar som intervjuas med frågor som:
– Vad har ni för drömmar?
– Blir ni tagna på allvar när ni berättar?
– Hur ser ni på framtiden?

Föreställningen är avsedd att ses av såväl vuxna som barn och ungdomar. Den har premiär på Oktoberteatern i Södertälje den 30 november 2024.

Manus och regi av Helena Cronholm.

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.