Kategoriarkiv: Programverksamhet

Finlands sak var vår – Norges sak var svår

Möt författaren och journalisten Anders Johansson som berättar om sin senaste bok Över gränsen – norsk-svensk krigsdramatik 1940–1945.

Hebbevillan söndag 17 november 15.00

Entre´: 200 kronor (150:- för medlemmar)

Boka biljett på Swish: 123 006 8593

Skriv 17 nov och eget namn

Arr: Wendelas vänner

De senaste åren har den f.d. DN-korrespondenten Anders Johansson grävt i arkiv, intervjuat de som var med, besökt historiska platser – allt för att kunna berätta om förhållandena mellan Sverige och det ockuperade Norge under andra världskriget.

Det har resulterat i fem böcker, varav den senaste, Över gränsen, kom i våras.

Norges sak var svår. Den första tiden efter 9 april 1940 präglades av svenska eftergifter gentemot Nazi-Tyskland. Senare kom en omfattande hjälpverksamhet igång. Från Sverige kom livsmedel och andra förnödenheter, 60 000 norska flyktingar fick en fristad i Sverige och här blev norska trupper utbildade och utrustade. På Scania-Vabis i Södertälje, och på andra håll i landet, gjorde arbetare och tjänstemän dagsverken för Norge.  Almnäs gård utanför Södertälje gick under namnet Lilla Tröndelag eftersom två hyrda torp blev tillflyktsorter för norska motståndsmän som behövde vila upp sig och planera nya aktioner. 

Mellanöstern ett år efter Hamas-attacken

Jan Winter


Möt journalisten
och författaren Jan Winter som ger sin syn på den situation som uppstått i Mellanöstern efter Hamas ´ terrorattack den 7 oktober 2023.

Hebbevillan 15.00 söndag 6 oktober

Entré: 200 kronor (medlemmar 150:-)

Boka biljett på Swish: 123 006 8593

Skriv 6 okt och eget namn.

Arr: Wendelas vänner

Jan Winter var under sitt yrkesverksamma liv utrikesmedarbetare på nyhetsbyrån TT. Som pensionär skrev han den uppmärksammade ”Dieters bok: flykting hos familjen Bergman” som berättar om hur hans far, den judiske flyktingen Dieter Winter från Tyskland, fick en fristad hos Ingmar Bergman och hans föräldrar under det andra världskriget.

Hans andra bok Kullarna – roman om ett brott, kom ifjol och skildrar hur Palestina blev till Israel och de blodiga konflikter som omgav den judiska statens tillkomst.

Jan Winter ersätter diplomaten Ingmar Karlsson som på grund av sjukdom tvingats lämna återbud. 

Rapport från utflykten i Sven Delblancs fotspår

Sörmland visade sig i olika skepnader när Wendelas vänner nyligen gjorde en utflykt i Sven Delblancs fotspår i Vagnhärad och Trosa. Uppdraget var att se platserna där berättelserna från Hedebysviten utspelar sig, och till vår hjälp hade vi vår kunnige guide Jim Axén från Delblanc-sällskapet.

Vandring på Vagnhärads torg

Det första stoppet var Vagnhärads torg, kanske en av Sörmlands minst pittoreska platser, men med den stora fördelen att där finns ett bibliotek.

Delblancrummet i Vagnhärads bibliotek

Inne på biblioteket finns ett rum som heter Delblancrummet. Där vi bjöds på en kortfattad introduktion till dagens ämne.

Efter en kort bilfärd och några minuters promenad i den idylliska miljön längs med Trosaån så nådde vi fram till verklighetens motsvarighet till det fiktiva Hedeby, där Sven Delblanc hämtade mycket inspiration till sina berättelser. 



Utflykten avslutades sedan med smörrebröd på en restaurang i Trosa. Därmed avslutades också vårens sista evenemang med Wendelas Vänner. Vi passar på att önska er alla en trevlig sommar och välkomna åter till hösten, inte minst till prisutdelningen av stora och lilla Wendelapriset, som äger rum i Wendela Hebbes hus söndagen den 8 september. Håll utkik här på hemsidan för nyheter och uppdateringar.

Text och foto: Nils Mårtensson

 

 

Utflykt i Sven Delblancs fotspår

Trosa Stadshotell (Foto: Wikimedia Commons) 


Sven Delblancs Hedebysvit har givits ut på nytt och vi beger oss till Vagnhärad och Trosa för att se platserna där berättelserna utspelar sig. Vår guide är Jim Axén från Delblanc-sällskapet. Vi rundar av på café eller restaurang inne i Trosa.

Anmälan senast 1 maj per brev eller e-post till Jan Lewenhagen, Nydalavägen 18, 152 51 Södertälje alternativt jan.lewenhagen@bahnhof.se

Berätta om du kommer med egen bil och om du kan skjutsa andra, eller om du själv behöver skjuts. Vi samlas 11.30 på parkeringen utanför Hebbe-villan och ser till att alla får plats i bilarna.

Välkomna!

Nytt datum för trädgårdsdagen

Föreningens utannonserade trädgårdsdag är framflyttad till hösten, närmare bestämt söndagen den 15 september.

Trädgårdsgruppen bjuder in till en arbetsdag i Hebbevillans trädgård. Gruppen efterlyser också gammaldags perenner, sticklingar och småplantor.

Håll utkik här på hemsidan för mer information när datumet närmar sig. 

Bilder från eftermiddagen om Gunnar Ekelöf

Här kommer, något försenat, bilder från evenemanget om Gunnar Ekelöf som ägde rum i Wendela Hebbes hus en eftermiddag i slutet av februari. Författaren Jesper Högström pratade om Gunnar Ekelöf utifrån sin nyutkomna och hyllade Ekelöf-biografi ”Minnet och rädslan”. Margareta Lithén läste några valda dikter och Lenny Clarhäll berättade om Gunnar Ekelöfs tid i Hölö, och om kampen för att öppna ett Ekelöf-museum där. Tillställningen leddes som vanligt med säker hand av Janne Lewenhagen.

Foto: Birger Svanteson

Starkt samtal med Sara Recabarren

Det blev en känslosam eftermiddag när journalisten och författaren Sara Recabarren gästade Wendela Hebbes hus för att prata om boken ”Irans döttrar”. Den för dagen fullsatta salongen fick höra en stark skildring av situationen för kvinnorna i Iran efter den islamiska revolutionen 1979. Sara Recabarren hade inte hunnit fylla två år när shahen störtades och den islamiska republiken utropades. Därmed försvann många av de förbättringar för kvinnor som hade tillkommit under 60- och 70-talen. Boken ”Irans döttrar” grundar sig dels på Sara Recabarrens egna minnesbilder från barndomen i Iran, dels på hennes mammas liv under tiden för de tidigare förändringarna i Iran.

Vid samtalet i Wendela Hebbes hus var Sara Recabarrens mamma också på plats i salongen och deltog i frågestunden efter samtalet, vilket kändes väldigt värdefullt och bidrog till en tydligare bild av de försämringar av kvinnornas villkor som skedde i samband med revolutionen. Det blev också väldigt tydligt varför familjen valde att fly landet i mitten av 80-talet.

En tredje historia som också skildras i boken är den feministiska revolten mot regimens repression som tog sin början hösten 2022 i samband med Mahsa Jina Aminis död, en revolt som vi ännu inte har sett slutet på.

Sara Recabarren om Irans döttrar

Journalisten Sara Recabarren om livet i Iran före och efter den islamiska revolutionen

Hebbevillan söndag 10 mars 15.00

Entre: 200 kronor (150:- för medlemmar)

Arr: Wendelas vänner

Förköp på Swish 123 006 8593

Sara Recabarren föddes i Iran 1977. Hennes mor var verksam i landets kvinnoorganisation med den dåvarande jämställdhetsministern som chef. Sedan kom revolutionen som förde ayatolla Khomeini till makten och familjen Recabarren flydde till Sverige. Boken Irans döttrar spänner från tiden före revolutionen till de protester med kvinnorna i spetsen som började hösten 2022 och fortsätter än idag.

Radiofynd med Gunnar Ekelöf

Med en vecka kvar till eftermiddagen om Gunnar Ekelöf i Hebbevillan passar vi idag på att bjuda på en liten aptitretare. Det rör sig om en intervju med Ekelöf i Sveriges Radio från sommaren 1950. Journalisten Åke Falck hälsar på hemma hos Gunnar Ekelöf i vad poeten kallar ett gammalt ruckligt hus på Hölö. Ekelöf försöker arbeta men finner ingen ro. Han äger ingen hängmatta och söndagsbrödet har kommit på villovägar. Han konstaterar lakoniskt att en författare aldrig är ledig men drömmer ändå om en sval siesta, det ögonblick av klarhet som kan uppstå vid tiotiden på morgonen då morgonkaffet och cigarren precis har avnjutits. Hela intervjun kan avnjutas här: 

Hemma hos en poet – Gunnar Ekelöf på Hölö 1950


Livet & Dikten – En eftermiddag om Gunnar Ekelöf 

Söndagen den 25 februari kl. 15.00 i Hebbevillan
Entré: 150 kronor, 200 kr för icke-medlemmar
Förköp: Swish 123 006 8593, märk betalningen ”Ekelöf”
Arr: Wendelas vänner

Livet & Dikten – En eftermiddag om Gunnar Ekelöf

Söndagen den 25 februari bjuder vi in till en eftermiddag på temat Gunnar Ekelöf med följande programpunkter:

  • Jesper Högström berättar om sin nyligen utkomna Gunnar Ekelöf-biografi ”Minnet och rädslan”
  • Lenny Clarhäll berättar om sina försök att skapa ett Gunnar Ekelöf-museum i Hölö, där poeten en gång bodde
  • Margareta Lithén läser valda dikter

Söndagen den 25 februari kl. 15.00 i Hebbevillan
Entré: 150 kronor, 200 kr för icke-medlemmar
Förköp: Swish 123 006 8593, märk betalningen ”Ekelöf”
Arr: Wendelas vänner

Thella Johnson om boken ”Fred”

Thella Johnson berättar om sin debutroman ”Fred” – ett familjeepos om tre generationer finländare som lever sina liv på bägge sidor om Östersjön, i Finland och i Sverige.

Föredraget filmades i Wendela Hebbes Hus i Södertälje söndagen den 15 oktober 2023.

Moderator:
Ami Lönnroth, Wendelas Vänner

Foto:
Nils Mårtensson

Bli medlem i Wendelas Vänner:

Årsavgift 200 kr
Bankgiro: 362-0879
Swish: 1230068593

Kaj Fölster på Oktoberteatern

Viktigt meddelande: Söndagens evenemang med Kaj Fölster är flyttat från Wendela Hebbes Hus till Oktoberteatern pga högt publiktryck. Samma tid, 15.00.

Hjärtligt välkomna!

Myrdals – ett familjedrama i flera akter

Yngsta dottern Kaj Fölster berättar

Datum: Söndag 14 januari 

Tid: 15.00

Plats: Oktoberteatern 

Arr: Wendelas vänner

Entré: 50 kronor resp. 100 för icke-medlemmar

Obligatoriskt förköp på swish 123 006 85 93

Myrdals – ett familjedrama i flera akter

Myrdals – ett familjedrama i flera akter

Yngsta dottern Kaj Fölster berättar

Hebbevillan söndag 14 januari klockan 15.00

Få har präglat det moderna Sverige som familjen Myrdal. Makarna Alva och Gunnar var de ledande arkitekterna bakom det välfärdssamhälle som växte fram efter kriget.

Sonen Jan var å sin sida en portalfigur i den vänstervåg som förknippas med årtalet 1968. I hans självbiografiska barndomsskildring framstår föräldrarna, framförallt Alva Myrdal, som kallsinniga sociala ingenjörer.

Döttrarna Sissela och Kaj svarade med var sin bok där de tog sin mor i försvar.

I höstas skrevs ett nytt kapitel med boken De hemliga breven. Korrespondensen mellan Alva och Jan Myrdal ger en helt annan bild av förhållandet mellan mor och son än vad som varit den gängse sedan Barndom kom ut 1982.

Kaj Fölster skrev förordet till De hemliga breven och gästar Hebbevillan för att ge sin syn på en familj som blivit en helt lands angelägenhet.

Arr: Wendelas vänner

Entré: 50 kronor resp. 100 för icke-medlemmar

Obligatoriskt förköp på swish 123 006 85 93

 

Adventsfest i Hebbevillan

Välkomna på adventsfest i Hebbevillan!
Söndag 17 december klockan 15.00

Vi sjunger julsånger tillsammans

Fem Södertäljeförfattare presenterar sina nya böcker

Inger Frimansson om sin nya deckare i Södertäljemiljö

Torbjörn Granström om gängkriminaliteten i Södertälje

Ninne Olsson om dikterna till sina älskade rosor

Tina Westerlund om äventyrerskan Loulou Forsell

Björn Öijer om sin novellsamling, Besatt av hämnd

Quiz

Kaffe, lussekatter och glögg i baren

Fri entré

Arr: Wendelas vänner

Adventsfest i Hebbevillan

Ann Linderholm om Tora Dahl

Ann Linderholm kommer till Wendela Hebbes hus och berättar om sin Tora Dahl-biografi – den första i sitt slag om författaren som i tre decennier och fram till sin död levde i Mölnbo och Södertälje. Det var här som hon skrev de åtta böckerna om Gunborg Haag. Den självbiografiska sviten blev Tora Dahls litterära genombrott, efter den kom ytterligare tio självbiografiska böcker.

Tid: Söndag 19 november, kl. 15.00

Plats: Wendela Hebbes hus

Entré: 200 kronor, 150 för medlemmar

Förköp på Swish: 123 006 8593

Thella Johnson bygger broar över Bottenviken

Oktober visade sig från sin allra bästa sida när Thella Johnson i söndags gästade Wendela Hebbes hus. Den soliga höstdagen var som upplagd för ett spännande författarsamtal, och det blev mycket riktigt en trevlig, intressant och inspirerande eftermiddag i det gula huset vid kanalen i Södertälje. 

Vi bjöds på resor, berättelser och karaktärer från vårt grannland i öster. Allt hämtat från den nya boken ”Fred”, som är Thella Johnsons skönlitterära debut. Precis som i hennes musikaliska projekt Bottenviken så bygger romanen broar mellan den finska och den svenska kulturen. Boken är ett familjeepos som skildrar livet genom flera generationer i både Finland och Sverige.

En intressant detalj i sammanhanget är att boken ”Fred” är tillägnad två Södertäljebor, Thella Johnsons vänner och ”extrastorebröder” Ilhan och Joseph. Deras godisaffär i Stockholm, där Thella brukade hjälpa till i barndomen, ligger till grund för den butik som spelar en central roll i romanen.

Under frågestunden efteråt var det en kvinna i publiken som delade med sig av sina egna erfarenheter som arbetskraftsinvandrare från Finland till Sverige och Södertälje på 1960-talet. Ännu ett exempel på hur våra länders öden är tätt sammanflätade genom historien.

Text och foto: Nils Mårtensson

Fred



Författarträff med Thella Johnson, Wendelapristagare 2008 och känd radiomedarbetare, bland annat som korrespondent i Helsingfors. Thella, själv uppvuxen i en familj med svensk far och finsk mor skildrar i sin debutroman ”Fred” (Norstedts) efterkrigstidens människor i Sverige och Finland – två länder som sagts stå varandra nära som syskon. En berättelse om vad kriget gör med oss, vad freden gör med oss.

Söndag 15 oktober kl 15.00

Wendela Hebbes Hus

Entré: 200 kr, 150 för medlemmar
Förbeställ på Swish: 123 006 8593

Välkommen till Wendelafestivalen!

Föreningen arrangerar en festival för att fira Wendelas 215 år, föreningens 40 år och husets 25 år på nuvarande plats plus utdelning av årets stora och lilla Wendelapris.

Söndag 10 september
Wendela Hebbes Hus

Program för dagen:

13:00 Start och välkommen av Boel Godner
13:45 Kristina Jamil om Wendelas betydelse för unga
14:00 Utdelning av Lilla Wendelapriset
14:45 Berättelsen om Wendela, ett litet skådespel
15:00 Utdelning av Stora Wendelapriset
15:30 Musik av Åsa Dellham och Emma Willford Thörn

Guidade visningar och bildspel

17:30 Jubileumsmiddag med underhållning till subventionerat pris

OSA senast den 3 september genom att betala in självkostnadspriset 300 kronor och märk betalningen med ditt namn och det varmrättsalternativ du önskar.

Swish: 123 006 8593
Bg: 362-0879

Meny:
(Huvudrätt och efterrätt)

Alternativ 1:
Hjortfilé med svart vinbärssky och potatispuré

Alternativ 2:
Varmrökt laxfilé med pepparrotskräm och färsk potatis

Alternativ 3:
Vegetariska biffar med stekta rotfrukter

Äppelpaj med vaniljsås

På spaning efter en tid som flytt

Rolig, kunnig och intressant guidning lördagen den 13 maj i Gamla stan av Olof Holm från Almqvistsällskapet. Ett gäng från Wendelas Vänner fick följa i Wendela Hebbes, Hiertas och Almqvists spår, se husen de bott i och leva sig in i det litterära livet vid 1800-talets mitt.



Olof Holm framför den första adressen där Wendela bodde 1841 – 43. Fast i ett äldre hus vars stomme visade sig vara den gamla Själagården från katolska kyrkans tid. När huset revs och detta upptäcktes ändrades namnet från Skärgårdsgatan till Själagårdsgatan.

På Lilla Nygatan hade Lars Johan Hierta tryckeri och paradvåning där han några år bodde med sin lagvigda hustru Wilhelmina och sex döttrar.



I huset på Stora Nygatan 21 flyttade Wendela Hebbe in 1848 med sina tre döttrar, sin syster Pella och en ung småländsk piga. Där blev hon granne och nära vän med Carl Jonas Love Almqvist.

Kan Wendela ha bott i det här huset? Lite oklart.

Här finns den ursprungliga stigen kvar som ledde in i och så småningom förenade sig med den växande stadsbebyggelsen.

Interiör av gården till Hiertas hus på Lilla Nygatan.

Valv och spännande vinklar från innergården på Lilla Nygatan.

Text och foto: Ami Lönnroth

Drama utan slut i Wendela Hebbes hus

Med bara en vecka kvar till det turkiska valet gästade Bitte Hammargren i lördags Wendela Hebbes hus för att berätta om sin nya bok ”Drama utan slut”. Det är en reportage- och fotobok (fotograf Stefan Bladh) som skildrar nationen Turkiets framväxt och utveckling under de senaste hundra åren, från det osmanska rikets våldsamma sönderfall  till dagens komplicerade världspolitiska läge. På vägen blev det också ett antal stopp vid de olika etniska minoriteternas situation och förhållande till varandra. Att sammanfatta allt detta på en lördagseftermiddag är inte det enklaste, men Bitte Hammargren lyckades med konststycket att presentera en klarare bild av de konflikter och politiska skeenden som gör att vi befinner oss där vi är idag. Återstår att se hur det blir efter det turkiska valet nu på söndag, men allt tyder på att dramat fortsätter. Den inledande kvarten på föredraget går att se i filmen här ovan.

Ett trettiotal intresserade och engagerade åhörare prioriterade bort kung Charles kröning till förmån för Bitte Hammargrens föredrag i Wendela Hebbes hus. Det efterföljande samtalet modererades av Ami Lönnroth från Wendelas Vänner.

Bitte Hammargren med boken ”Drama utan slut” innan den sålde slut. 

Dramat fortsätter.

Text och film: Nils Mårtensson
Foto: Birger Svanteson