Kategoriarkiv: Sommarteater

Starka känslor när Berit Carlberg hyllades på Oktoberteatern

Starka känslor, en och annan tår men framför allt glada skratt – så kan man beskriva den nästan två timmar långa scenföreställningen till minne av Berit Carlberg som Wendelas Vänner och Mia Poppe arrangerade sista söndagen i augusti. En uppskattad nostalgitripp till flydda tider då Berit Carlberg (1942 – 2021)  trakterade Södertäljepubliken med lustspel på sommarscenen utanför Wendela Hebbes Hus.  Mellan 2001 och 2013 var hon verksam på Hebbescenen. Den här gången flyttade föreställningen inomhus på grund av det osäkra vädret. Tack Oktoberteatern! Och tack Mikael Norstedt som skötte ljud och ljus på ett bokstavligen strålande sätt! 

Flera återseenden med älskade skådespelare från alla teateråren bjöds vi på, inte minst med Mia Poppe själv och hennes man Niclas Strand som blev ett par efter att ha träffats 2003 just på vår scen. Nu stod även tre av deras barn på scen för att hylla Bibi, som hon kallades i familjen. En av dem, Alvin, är t o m hennes gudson.
 
Monologer, kupletter och visor framfördes till Carina E Nilssons ackompanjemang till publikens jubel. Det var både inslag från tidigare uppsättningar och nyskrivna texter som bjöds oss av Mia och Niclas, av Åke Hellberg, Inger Nilsson, Anna Bromée och Kent Malte Malmström – vad de har roat oss under många år! Operasångerskan Caroline Gentele som spelade Signe Hebbes roll mot Berit Carlberg som Wendela Hebbe i vår jubileumspjäs 2008 ”Midsommar vid Snäckviken” sjöng underbart både till och med publiken. 
 
Berit Carlbergs färgstarka väninna, sångerskan Siv Wennberg bjöd på en bit av sin egen repertoar och höll ett glödande tal om operettens betydelse och regissören Anders Wällhed som har arbetat med Berit Carlberg, bl a med Strindbergspjäser på Poppegården, talade om hennes mångsidiga teaterbegåvning.
 
Gunilla Poppe, mamma till Mia och änka efter Nils Poppe, hade många glada minnen av samarbetet på Fredriksdalsteatern och senare Poppegården som hon själv driver. Inte minst Berit Carlbergs otroliga sinne för tajming. Avgörande för att en komedi ska gå hem hos publiken. 
 
Se det var en helafton! 
 
Ami Lönnroth
 
[slideshow_deploy id=’5692′]
(Foto: Birger Svanteson) 

Magnifik start på hösten

Kulturhösten 2021 i Wendela Hebbes Hus får en magnifik start med ett scenprogram till minne av Berit Carlberg den 29 augusti där stjärnor i hennes efterföljd medverkar – Mia Poppe, Niclas Strand, Inger Nilsson och ännu ett antal folkkära artister. Missa inte det!

Säsongen fortsätter med efterlängtade författarträffar efter över ett års coronauppehåll. Nils Uddenberg, Ulrika Knutson, Gunnar Wetterberg, Christina Jutterström, Sverker Sörlin – snacka om intressanta föreläsare. 

I sedvanlig ordning väntar vi också med spänning på vilka som blir årets Wendelapristagare. Det gäller både det stora priset för bästa socialreportage och dess lillasyster Lilla Wendelapriset som är en novelltävling för Södertäljeungdomar. 

Hela programmet finns nu att läsa under fliken Aktuellt här ovanför på hemsidan. 

Välkomna! Berätta gärna för vänner och bekanta! 

 

Wendelas Vänner sörjer Berit Carlberg

Wendelas Vänner sörjer Berit Carlberg som i tolv år t o m 2013 drev sommarteater på scenen utanför Wendela Hebbes Hus. Hon gick bort den 16 mars i år 2021. En suverän skådespelare, regissör och alltiallo. Hon var primadonna och städerska och producent, allt i ett. Så kul vi hade under alla dessa år av samarbete, premiärnerver och oro för vad vädrets nycker kunde ställa till med. Mia Poppe och Niclas Strand var med i många av uppsättningarna. De blev ett par inte bara på scenen och umgicks flitigt med Berit. De gjorde en intervjufilm om och med Berit som precis blev klar så att hon hann se den kvällen innan hon helt oväntat avled. Här kan ni se denna film som på ett fint sätt knyter ihop hela hennes skådespelarkarriär:

Mer läsning om Berit Carlberg och sommarteatern finns i menyn här ovan under rubriken ”Somrarna med Berit Carlberg” samt i WendelAvisorna nr 23, 28, 29, 37 och 43. Det sistnämnda numret är ett jubileumsnummer, Sommarteatern 10-årsjubilerar, och kan även läsas som pdf här:

Klicka för att komma åt 43-Avisan.pdf

Primadonnan Berit i sitt esse med överraskning. Se några bilder.

Berit visade upp hela sitt register. En obetalbar scen: Hon slänger elegant på divamanér låtsasboan i fåtöljen. Men Berit var så mycket mer än bara primadonna. Samtidigt märk väl. Hos t ex oss i Södertälje kunde hon skura golvet, regissera, producera och själv stå på scen i boa. Ewa Comicander skötte ljudet utmärkt och Daniel Johnston från ABF lånade ut sin utrustning.

Ingen fotografering under föreställningen stränga order från primadonnan. Birger Svanteson lyckades dock på slutet ta några bilder. Här kommer dom. Som ibland under stora föreställningar förekom elegant flera slut. Det sista en verklig sensation. Trubaduren Jan Hammarlund ”råkade” sitta i den fullsatta salongen. En gitarr hittades och programmet avslutades med Schubert och Frasses visa.

1. Den övervägande kvinnliga.publiken. 2. Ami Lönnroth introducerade. 3. Primadonnan. 4. Jan Hammarlund.

Läs mer

Bildsvep från sommarteaterpremiären i Wendelas Hus

I går var det premiär på ”Kärlek är” i Wendela Hebbes Hus. Pjäsen, som skrivits av Cecilia Sidenbladh med regi av Eva Gröndahl,  inleddes med en minikonsert på ca 20 minuter i Signe Hebbes salong av Almqvistkännaren Mats Persson. Därefter flyttade publiken till Wendelas rum som förvandlats till Aftonbladets redaktion där medarbetarna Wendela och Love råkade träffas på eftermiddagen den 10 juni 1851, dagen före Almqvists flykt från Sverige. Där fick man uppleva en ”verbal explosion” utan like av dessa två spännande och porträttlika personligheter. En minnesvärd timma.
Foto Birger Svanteson.

I går hade också SVT Nyheter ett inlägg om pjäsen. Här är länken
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/fornuft-och-kansla-mots-i-hebbevillan?cmpid=del:pd:ny:20160815:fornuft-och-kansla-mots-i-hebbevillan:nyh

 

 

Kammarspel tre söndagar i augusti 2016

”Kärlek är” spelas tre söndagar i augusti inomhus i Wendela Hebbes Hus. Teatersupé eller enklare förtäring i Wendelas Hus före eller efter föreställningen.
Spelplan
14 augusti kl 16 och 19
21 augusti kl 16 och 19
28 augusti kl 16 och 19
Biljettpris kr 200:-.
Biljettbokning och försäljning Wendela Hebbes Hus 08-55086675, måndag-fredag 9-11, 14-15.

Föreställningen Kärlek är
Love Almqvist och Wendela Hebbe, kolleger och vänner, möts i denna pjäs skriven av Cecilia Sidenbladh. Platsen är Aftonbladets redaktion och tidpunkten en kvav eftermiddag i juni 1851. Wendela är en självständig yrkeskvinna och Love är som bekant tidens mest radikale feminist – men han lever inte alltid som han lär… Skådespelarna Philomène Grandin och Ulf Pilov spelar denna föreställning i ord och ton. Vid pianot Mats Persson. Producent är Katarina Rosenback, som också svarar på frågor kring pjäsen (0739-190063).

KÄRLEK ÄR
handlar om Love Almqvist och hans nära vän Wendela Hebbe. Pjäsen är ca 1 tim 15 min lång. Den är skriven för två skådespelare och en pianist.

Så här kan man beskriva handlingen:

Ett möte på Aftonbladets redaktion 1851 mellan kollegerna och vännerna Love Almqvist och Wendela Hebbe. Polisen är efter Love som är på väg att rymma från Stockholm, där det går rykten om förfalskning, stöld och giftmordsförsök på en gammal ockrare. Paradoxalt nog är Love samtidigt en radikal samhällsförbättrare, och därmed hotande för etablissemanget. Och han är feminist – Wendela är nog så nära hans idealkvinna som man kan komma: ensamstående självförsörjande trebarnmor, Sveriges första kvinnliga journalist, en kvinna som klarar av sitt eget liv – om hon bara inte varit gravid med sin chefredaktör Lars Johan Hierta… Och Hierta lägger sig i handlingen genom ett talrör ner till redaktionen.

Pelikanenensemblen avtackas efter sista föreställningen

Per Eric Mattsson ordförande i Wendelas Vänner och Ami Lönnroth styrelseledamot avtackade vederbörligen skådespelare och övriga medverkande efter sista föreställningen. Pjäsen slutar med att den alkoholiserade sonen Fredrik tänder eld på huset. Rökslingor väller ut från balkongen.

Efter att ha placerat 7 påsar med vardera  1 kg AXA Havregryn och en liten flaska porlande på scengolvet sa Per Eric  ungefär såhär: Det måste få vara tillåtet att ha lite trevligt även efter en så här allvarlig pjäs. Jag är ordförande i Wendelas Vänner, som driver detta hus som dessa förfärliga människor nu förgäves har försökt tutta eld på. Det finns ett antal stadsplanerare som också gärna skulle vilja sätta fyr på detta fina hus och bygga höghus i stället – men inte heller dom kommer att lyckas.
Det är nu 12:e året som jag står här för att tacka av Berit Carlberg, Det började 2001 när Berit spelade Wendela Hebbe i en pjäs som Björn Runeborg skrivit. 2008 spelade hon också Wendela Hebbe i en pjäs som Cecilia Sidenbladh skrivit. I övrigt har det varit Berits egna uppsättningar.  Fina roliga lustspel har det varit och så nu denna allvarliga Strindbergspjäs, som Berit behärskar tillfullo – som regissör och som skådespelare.Nu står vi alltså här för att tacka Berit och hennes ensemble igen.

Men vad skall vi tacka med. Ett genomgående tema i pjäsen har varit gröt. Alltså har vi gjort i ordning varsin påse med 1 kg Axa Havregryn. Alkohol har varit ett annat tema. Alltså finns i varje påse en liten flaska. I Niclas påse finns en extra liten nubbe, som han torde behöva.

Grötrim har sin naturliga plats i sammanhanget. Därför har vi ett litet Grötrim till var och en av de medverkande. Det är Ami som skrivit dem och medan jag nu delar ut påsarna så läser Ami grötrimmen.

Berit Carlberg – Pelikanen
är som moder ta mig fan en
sällan överträffad kvinna
som till slut får allt att brinna

Tjänarinnan Margaret
vållar husfrun allt förtret.
Håller inte tand för tunga
Får det bokstavligt att gunga

Fredrik, sonen, svår med spriten
mindre så med studiefliten
får vi fresta med en nubbe
Skål för rollen, unge gubbe!

Ett tack till Fredriks syster Gerda
Som brodern, ett av dessa undernärda
barn som vuxit upp på gröt
när modersmjölk och kärlek tröt.

Mågen Axel, vilken knöl
som snabbt förstod på vilken köl
han borde styra glada änkan
nnan han beslöt att sänka n

Till ljud och ljus och allas Ewa
Ett särskilt tack för trogen tjänst
Och alla må ni länge leva
Och återkom med samma spänst!

 

Pelikanenensemblen på plats

För första gången bekantade sig  i dag hela ensemblen med scenen vid Wendelas Hus.  Det blev i småregn fotografering, tidningsintervju (Elias Zazi på LT) och repetition av pjäsen. Från vänster Berit Carlberg, Helena Fernell, Mia Poppe, Duncan Green och Niclas Strand.

Hela ensemblen

Hela ensemblen

.

Ensemblen och LT:s fotograf

Ensemblen och LT:s fotograf