Wendelapriset

Pristagana från vänster Ulrika Nohlgren, Norran, Emma Leijnse, hederspristagare,Jenny Petersson, Norran,Jens Mikkelsen och Jessica Ziegerer, Sydsvenskan. Saknades Hussein el-Alawi, Sydsvenskan och Anna Wikner, Norran.

Prisutdelare Tom Alandh och Ami Lönnroth medlem av juryn

Wendelapristagarna utsedda

Pressinlägg om priset
https://www.sydsvenskan.se/2018-09-05/berattelsen-om-fallet-anna-far-pris-som-arets

https://www.norran.se/nyheter/norran-far-wendelapriset/

 

Pressmedd Wendelapriset finalister 2018

Prisutdelning och pristagare 2017

Wendela Hebbe som socialreporter

Wendela Hebbe anses vara den svenska journalist som skapade socialreportaget.  Redan  på hösten 1842, året efter sin ankomst till Stockholm, skrev hon en följetong i Aftonbladet En kammarherre i 19:e århundradet med klar social tendens. Motivet är hämtat från Hågelby i Botkyrka socken och personerna lätt kamouflera-de. Baronen på fideikommisset är en riktig utsugare och försöker krossa ett strävsamt arrendepar med de grövsta medel.

Wendelas mest kända sociala reportage är emellertid några berättelser från 1846 Arbetskarlens hustru, Mor Brita i sin lycka och Krigarens änka samt En fattig qvinna och En fattig familj från 1850. På föreningens hemsida http://wendela.se kan några av reportagen läsas.

I samband med Wendela Hebbes 200-årsminne 2008 instiftade Wendelas Vänner ett årligt pris på 50.000 kronor. Från och med 2016 samarbetar Wendelas Vänner med Linnéuniversitetet (FOJO) om priset.

Prisjuryn
Ami Lönnroth (ordf. 070-3249514)
Kersti Forsberg
Mattias Göransson
Kristina Mattsson
Åke Pettersson
Kerstin Vinterhed

Vad är då ett socialreportage?


Enligt journalistikforskaren Britt Hultén i boken ”Förändra verkligheten! Det sociala reportaget från Zola till Zaremba” (Ordfronts förlag, 1995) karakteriseras ett socialreportage av bland annat följande:

Reportern blir en handgriplig följeslagare och guide i nödens miljöer. — Den vanligaste formen genom decennierna är en blandning av miljöbeskrivning, scenisk framställning, direkta anföringar och i någon mån också en reporter som reflekterar och värderar.” — Ett bra reportage berör. Det finns en röst i texten som talar till läsaren och som låter trovärdig och angelägen.

Läs här. Om du vill veta mer om socialreportage.

Prisutdelning 2008
Priset 2009
Priset 2010
Priset 2011
Priset 2012
Priset 2013
Priset 2014
Priset 2015
Pressrelease Wendelapriset 2016
Wendelapriset 5 år i WendelAvisan nr 50.

 

Loading Facebook Comments ...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *