Wendelapriset 2015

Wendelapris 2015
tilldelades  Expressens medicinreporter Anna Bäsén samt frilansjournalisten Terese Cristiansson.

Anna Bäsén fick 25.000 kr för sitt wallraffande i äldrevården, som resulterade i reportageserien ”Stress, press och hetsjakt på pengar”, publicerad i Expressen 27 – 29 augusti 2014.

Terese Cristiansson fick 25.000 kr för sitt reportage ”Flickan utan ansikte” om de fruktansvärda konsekvenserna av USA:s drönarkrig i Afghanistan, publicerat i Expressen 1 juni 2014.

Motiveringar:
Bildresultat för Anna Bäsén bilder
Anna Bäséns
reportage berättar om en enahanda och samtidigt oförutsägbar vardag i såväl hemtjänst som på äldreboenden. Hennes text, skriven i dagboksform, skildrar en tröstlöst upphackad verklighet för såväl de gamla som för vårdpersonalen. Det handlar om väldigt sköra människor och anställda med låg status på arbetsmarknaden. Två grupper som har svårt att göra sina röster hörda. Anna Bäsén ger en unik inifrånskildring av äldrevården och visar både stark närvaro och empati. En text som inte lämnar någon oberörd.
Läs Annas reportage här.Annas reportage_Del1Annas reportage_Del2

Terese Cristianssons reportage berättar om den fyraåriga afghanska flickan Aisha, som får sin familj utplånad i en amerikansk drönarattack. Hon får hela ansiktet förstört och försvinner, ingen vet vart. Reportern får upp ett spår som för henne ända till ett krigssjukhus i Washington. I reportaget lär vi känna Aishas släkt, möter den amerikanska krigsmaktens hemlighetsmakeri och inser vad som döljer sig bakom det som i krigsretoriken kallas ”collateral damage”. En stark berättelse av en driven och modig reporter. Imponerande, lyssnande och inkännande.
Läs Tereses reportage här

Wendelajuryns hedersomnämnandeg gick till Pockettidningen R som i 45 år konsekvent har följt samhällsutvecklingen ur utsatta människors perspektiv. Genom åren har temanummer om viktiga ämnen som psykiatri, kriminalvård, missbruksproblem, jämställdhet och ekonomisk demokrati påverkat samhällsdebatten. Inte minst har tidningen på senare år visat hur synen på arbetslösa och sjuka påverkats negativt av samhälleliga systemförändringar. Vårt hopp är att denna journalistiska gärning kan fortsätta trots ett allt snålare tidskriftsklimat.