Kategoriarkiv: Programverksamhet

Välbesökt när Karin Henriksson berättade om Trump

 

Ami Lönnroth:
Hur ska man förstå den amerikanske presidenten Donald Trump? Det var temat för vårens sista författarträff i Wendela Hebbes Hus. Ute var det sommarvarmt denna söndag 6 maj men det hindrade inte publiktillströmningen när denne märklige man var ämnet för dagen.  Inför en fullsatt sal talade Karin Henriksson som från 1987 till alldeles nyligen var Svenska Dagbladets Washingtonkorrespondent.  Mycket har Trump hunnit hitta på sen hennes bok om Trump kom ut lagom till bokmässan i höstas. Svårt är det säkert att nagla fast denna nyckfulla person inom två pärmar  – han ändrar ju ståndpunkt som man byter skjorta. Och det är förstås en viktig del av analysen.

En debattglad publik ställde frågor och gjorde egna tolkningar om sådant som ”fake news” och mediernas makt, om den av Trump utlovade muren mot Mexiko, hans förhållande till kvinnor i såväl det privata livet som på en mer politisk nivå. En hoppfull sak är att fler kvinnor än någonsin ställer upp i höstens delstatsval.  Och vapenlagarna, finns det en chans till ändring  – nu sedan en växande amerikansk ungdomsrörelse har gått ut i protest mot skolskjutandet? Nej tyvärr det trodde inte vår föredragshållare. Vapenlobbyn är stark – och rik! Money talks.  Och så till slut frågan om hur Trump överhuvudtaget kan ha så många som gillar honom – 80 procent av republikanerna enligt Karin Henriksson.

Motståndarna ? Varför hör man inget av dem? Nej, det finns för närvarande tydligen inget riktigt starkt demokratiskt motstånd. Men någonstans finns Bernie Sanders och hans unga supporters. Om amerikanska vänstern kommer Karin Henrikssons nästa bok att handla.