Kategoriarkiv: Wendelapriset
Wendelapriset 2024 – Prisutdelning och samtal med Elinor Torp om boken ”Rent åt helvete”
Film från prisutdelningen vid Wendela Hebbes hus i Södertälje söndagen den 8 september 2024.
Medverkande:
Jan Lewenhagen, Wendelas vänner
Elinor Torp, mottagare av Wendelapriset
Foto: Nils Mårtensson
Vinnaren av Wendelapriset 2024
Årets Wendela-pris går till Elinor Torp.
Juryns motivering:
I reportageboken ”Rent åt helvete” berättar Elinor Torp om människorna som städar vårt land – och om strukturerna som motarbetar anständiga arbetsvillkor. Skickligt väver hon ihop berörande levnadsöden med en
granskning av såväl privata företag som skrupelfritt utnyttjar papperslösa migranter som statliga Samhall, vars vinstjakt tvingar bort dem som står längst från den reguljära arbetsmarknaden. Elinor Torp har under lång tid och med stark stilistisk förmåga skildrat sociala
orättvisor på arbetsmarknaden.
Priset delas ut söndagen den 8 september klockan 15.00 i Hebbevillan, Södertäje.
Juryn fick i år in 78 bidrag och till slutomgången gick förutom det vinnande bidraget följande sju artiklar och böcker:
Fredrik Bergman: Det är vi som äger, en bok om sociala kooperativ
Anna Gullberg: Molly, 14, tog Tramadol, vaknade aldrig upp (Expressen)
Anna Gustafsson: Du sköna nya vård (bok)
Carolina Jemsby/Karin Mattisson: Ånger (bok)
Björn af Kleen och Sofia Nahringbauer: 400 pojkar träffade Sveriges hyllade fosterpappa – flera berättar om övergreppen (Dagens Nyheter)
Måns Mosesson: Så gick Dumpen från omstridd uthängarsajt till mäktig opinionsbildare (Dagens Nyheter)
Sara Recabarren: Irans döttrar (bok)
Wendela-priset delas ut till årets bästa socialreportage i tryckt form. Det instiftades 2008 av föreningen Wendelas vänner och uppgår till 25 000 kronor.
För ytterligare frågor kontakta juryns ordförande Jan Lewenhagen 073-309 77 15
Wendelaprisets finalister utsedda
Åtta finalister har nu utsetts till Wendelapriset, som varje år delas ut till Sveriges främsta socialreportage. Priset har namngetts efter Wendela Hebbe, som på 1840-talet anses ha varit först med att introducera denna journalistiska genre i svenska dagstidningar.
– Kanske är detta det starkaste finalfältet hittills i Wendela-prisets 16-åriga historia. Spännande läsning väntar oss som ska utse en vinnare, säger juryns ordförande Jan Lewenhagen.
Följande reportage och böcker (utan inbördes rangordning) deltar i finalomgången:
• Elinor Torp: Rent åt helvete (bok)
• Sara Recabarren: Irans Döttrar (bok)
• Måns Mosesson/Dagens Nyheter: Så gick Dumpen från omstridd uthängarsajt till mäktig opinionsbildare
• Fredrik Bergman: Det är vi som äger, en bok om sociala kooperativ (bok)
• Björn af Kleen och Sofia Nahringbauer/Dagens Nyheter: 400 pojkar träffade Sveriges hyllade fosterpappa – flera berättar om övergreppen
• Anna Gullberg/Expressen: Molly, 14, tog tramadol – vaknade aldrig igen
• Anna Gustafsson: Du sköna nya vård (bok)
• Carolina Jemsby och Karin Mattisson: Ånger (bok)
Beslutet om årets Wendelapristagare tas av juryn i augusti och priset delas ut i Wendela Hebbes hus i Södertälje söndagen den 8 september. Priset är på 25 000 kronor och delas ut till en pristagare (som kan vara flera personer).
Medieinstitutet Fojo och Wendelas vänner den 28 juni 2024.
Åsa Erlandsson och Diamant Salihu om skolans roll
De två senaste årens vinnare av Wendelapriset, Åsa Erlandsson och Diamant Salihu, i ett samtal om skolans roll i diskussionen om den svenska gängkriminaliteten. Filmat i DN:s monter på bokmässan i Göteborg den 29 september 2023.
Foto: Nils Mårtensson
Wendelapriset 2023 – Prisutdelning och samtal med Åsa Erlandsson om boken ”Drottninggatan”
Film från prisutdelningen vid Wendela Hebbes hus i Södertälje söndagen den 10 september 2023.
Medverkande:
Jan Lewenhagen, Wendelas vänner
Hanna Olsson Berg, Aftonbladet
Åsa Erlandsson, mottagare av Wendelapriset
Foto: Nils Mårtensson
Lyckad jubileumsfestival vid Wendela Hebbes hus
Det blev en riktig folkfest förra helgen när det äntligen var dags att fira jubileum i kubik och traditionsenligt dela ut priser vid kanalen i Södertälje. Ett hundratal personer hade sökt sig till det värmande solskenet i trädgården vid Wendela Hebbes hus för att uppmärksamma årets vinnare av både lilla och stora Wendelapriset. Dagen till ära bjöds det också på tal, samtal, guidade visningar, musik och skådespel av olika slag. Allt avslutades med en storslagen jubileumsmiddag i Hebbevillans restaurang i den intilliggande glasverandan, där ett hundratal personer deltog i utsvävningarna. De jubileum som firades under dagen var Wendela Hebbe 215 år, föreningen Wendelas Vänner 40 år, Wendelapriset 15 år och Lilla Wendelapriset 5 år. Sist men inte minst firades att Wendela Hebbes hus nu har stått i 25 år på sin nuvarande plats vid kanalen.
Anki Frohm, nybliven ordförande i Wendelas Vänner, inledde festligheterna med att hälsa alla välkomna till dagens sammanlagda 300-årsjubileum (215 plus 40 plus 25 plus 15 plus 5).
Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner följde upp med ett tal där hon lyfte fram vikten av ideella krafter och ideellt engagemang. Om inte föreningen Wendelas Vänner hade bildats en gång i tiden och lyckats rädda Wendela Hebbes gamla sommarhus från rivning så hade vi inte varit här idag. Hon framförde också kommunens uppskattning för det engagemang som finns i Wendelas Vänner och den insats som föreningen gör för Södertäljes kulturliv.
Gymnasisterna Kristina Jamil och Linnea Gråbacke gjorde en betraktelse över Wendela Hebbe och hennes betydelse som förebild och inspirationskälla för dagens tonåringar.
Hridaya Salunke, vinnare av Lilla Wendelapriset med skräcknovellen ”Traditionen”. Juryns motivering till priset: ”Det är en stark novell där skribenten skickligt, med undertext och parallellhistoria, lotsar läsaren fram emot en oväntad och obehaglig upplösning.”
Ida Lemon, andrapristagare av Lilla Wendelapriset för novellen ”Summan av alla rum”. Juryns motivering: ”Med hjälp av ett målande bildspråk tas läsaren med på en resa genom livet fram till det oundvikliga slutet. En välskriven novell som verkligen berör.”
Ellinor Alåsen, tredjepristagare av Lilla Wendelapriset för novellen ”Mördad flamma”. Juryns motivering: ”En novell som börjar med tragedi, vänds till hopp för att sen sluta i ondska. Ett bidrag med stark undertext och ett spännande upplägg.”
Veteranerna Helena Cronholm, Ami Lönnroth, Björn Öijer och Olof Holm bjöd på ett litet skådespel om hur det gick till när Wendela Hebbe fick anställning på Aftonbladet som Sveriges första kvinnliga journalist.
En namnkunnig publik njöt av skådespelet i det vackra vädret.
Hanna Olsson Berg, biträdande redaktionschef på Aftonbladet, i samtal med Jan Lewenhagen, Wendelas Vänner, om att Aftonbladet från och med i år har gått in som sponsor av Wendelapriset och därmed säkrat prisets fortlevnad.
Åsa Erlandsson, vinnare av Wendelapriset 2023 för boken ”Drottninggatan”, om terrordådet på Drottninggatan.
Stort tack till alla som var med och bidrog till denna fina dag, på scenen eller i publiken. Utan er hade det inte varit möjligt!
Filmer från evenemanget, inklusive ett längre samtal med Åsa Erlandsson i samband med prisutdelningen, kommer att publiceras här på hemsidan inom kort. Håll utkik!
Text: Nils Mårtensson
Foto: Birger Svanteson
Vinnaren av Wendelapriset 2023
Wendelapriset 2023
… på 25 000 kronor, för bästa skrivna socialreportage, delas i år ut till Åsa Erlandsson för hennes bok Drottninggatan.
Motiveringen till priset lyder:
Drottninggatan
Offren, de anhöriga, vårdpersonalen, poliserna och gärningsmannen: allas perspektiv fångas i Åsa Erlandssons reportagebok om terrordådet på Drottninggatan 2017. Boken blir till en gripande mosaik som gestaltar ögonblicket och sätter in attentatet i ett större sammanhang.
Prisutdelningen sker den 10 september klockan 15 i Wendela Hebbes hus i Södertälje.
Prisutdelare är ännu inte spikad. Efter ceremonin vidtar samtal med pristagarna, ledda av Wendelas vänners Jan Lewenhagen.
Bakom Wendelapriset står föreningen Wendelas vänner och Medieinstitutet Fojo.
I Wendelajuryn sitter: Kersti Forsberg (ordförande), Jan Lewenhagen, Mattias Göransson, Cecilia Aare, Åke Pettersson och Hanna Olsson.
För frågor om priset kontakta Kersti Forsberg, 0480-44 64 13
För frågor om prisutdelningen eller om Wendelas Vänner, kontakta Jan Lewenhagen, 073-309 77 15
Välkommen till Wendelafestivalen!
Föreningen arrangerar en festival för att fira Wendelas 215 år, föreningens 40 år och husets 25 år på nuvarande plats plus utdelning av årets stora och lilla Wendelapris.
Söndag 10 september
Wendela Hebbes Hus
Program för dagen:
13:00 Start och välkommen av Boel Godner
13:45 Kristina Jamil om Wendelas betydelse för unga
14:00 Utdelning av Lilla Wendelapriset
14:45 Berättelsen om Wendela, ett litet skådespel
15:00 Utdelning av Stora Wendelapriset
15:30 Musik av Åsa Dellham och Emma Willford Thörn
Guidade visningar och bildspel
17:30 Jubileumsmiddag med underhållning till subventionerat pris
OSA senast den 3 september genom att betala in självkostnadspriset 300 kronor och märk betalningen med ditt namn och det varmrättsalternativ du önskar.
Swish: 123 006 8593
Bg: 362-0879
Meny:
(Huvudrätt och efterrätt)
Alternativ 1:
Hjortfilé med svart vinbärssky och potatispuré
Alternativ 2:
Varmrökt laxfilé med pepparrotskräm och färsk potatis
Alternativ 3:
Vegetariska biffar med stekta rotfrukter
Äppelpaj med vaniljsås
Elva finalister nominerade till Wendelapriset
Juryn för Wendelapriset 2023 har nu nominerat elva bidrag som går vidare till finalomgången. Beslutet om årets Wendelapristagare tas av juryn i augusti och priset delas ut i Wendela Hebbes Hus i Södertälje söndagen den 10 september kl 15.00. Priset är på 25 000 kronor och delas ut till en pristagare (som kan vara flera upphovspersoner).
Följande reportage och böcker utan inbördes rangordning deltar i finalomgången:
Uppsala Nya Tidning (Elin Sandow, Staffan Wolters): Reportage om en våldtäktsman
Göteborgs-Posten (Anette Holmqvist, Joel Arvidsson): Nya Fattig-Sverige
Kommunalarbetaren (Johan Erlandsson): Reportage från Biskopsgården
Helsingborgs Dagblad (Truls Nilsson, Jennie Lorentsson, Joakim Andersson Lee, Björn Lilja): Skilda världar
Sydsvenskan (Katarina Melvinger, Micaela Landelius, Vendela Källmark): Mäns våld mot kvinnor
Expressen (Helena Trus): Somaliska kvinnor i Göteborgs förorter
Lisa Bjurvald: Slava Ukraini (bok)
Åsa Erlandsson: Terrordådet på Drottninggatan (bok)
Tidningen Faktum (Malin Clausson, Lisa Thanner): Liv och död på Panzisjukhuset
Byggnadsarbetaren (Johan Fyrk): Jakten på en säng
Dagens Nyheter (Åsa Erlandsson): Malmvägen
Diamant Salihu i samtal om boken ”Tills alla dör”
Diamant Salihu, mottagare av Wendelapriset 2022, i samtal med Jan Lewenhagen, Wendelas vänner, om boken ”Tills alla dör”.
Film från prisutdelningen vid Wendela Hebbes hus i Södertälje den 18 september 2022.
Foto: Nils Mårtensson
Wendelapriset 2022 – prisutdelningen
Wendelapriset 2022
Film från prisutdelningen vid Hebbevillan i Södertälje den 18 september 2022.
Medverkande:
Birger Svanteson, ordförande, Wendelas vänner
Helena Cronholm, Wendelas vänner
Jan Lewenhagen, Wendelas vänner
Diamant Salihu, mottagare av Wendelapriset
Maria Hagström, juryns hedersomnämnande
Martina Holmberg, juryns hedersomnämnande
Kören Vox Humana
Foto: Nils Mårtensson
Rekordpublik när Wendelapriset delades ut för femtonde gången
Det blev en fin eftermiddag i Hebbevillan när både stora och små Wendelapris delades ut till välförtjänta vinnare söndagen den 18 september. De inledande prisceremonierna varvades med vacker sång av kören Vox Humana. Därefter följde en mycket intressant diskussion med Diamant Salihu, vinnare av Wendelapriset och författare av boken Tills alla dör, där han skildrar mekanismerna bakom dagens gängkriminalitet.
En rekordstor publik hade samlats i den inglasade verandan vid Hebbevillan när det var dags för prisutdelning. Uppskattningsvis var det ett sjuttiotal personer som hade lyckats ta sig in. Intresset för Wendelapriset har aldrig tidigare varit så stort.
Kören Vox Humana, under ledning av Helena Cronholm, sjöng sånger med tänkvärda texter skrivna av bland annat Tage Danielsson och Povel Ramel.
Wendelaprisvinnaren Diamant Salihu tillsammans med Martina Holmberg och Maria Hagström, som i år tilldelades juryns hedersomnämnande för sin reportagebok ”In a WoMAN’s world”, där de skildrar kvinnors livsvillkor på olika platser i världen.
Martina Holmberg, Maria Hagström och Diamant Salihu tar emot sina priser av Jan Lewenhagen från Wendelas vänner.
Jack Stark, tredjepristagare av Lilla Wendelapriset med novellen ”Önskan”.
Nadja Ciganovic, andrapristagare av Lilla Wendelapriset med novellen ”Skymd sikt”. Till vänster prisutdelaren Maria Nordberg, Wendelas vänner.
Olivia Lindgren, vinnare av Lilla Wendelapriset med novellen ”Vitt porslin”. Till vänster prisutdelaren Maria Nordberg, Wendelas vänner.
Jan Lewenhagen, Wendelas vänner, och Diamant Salihu, vinnare av Wendelapriset 2022.
Filmer från prisutdelningen och den efterföljande diskussionen med Diamant Salihu kommer inom kort att publiceras på den här sidan. Håll utkik!
Text: Nils Mårtensson
Foto: Birger Svanteson
Möt och lyssna till årets Wendelapristagare!
Diamant Salihu till Södertälje
TV-reportern Diamant Salihus bok Tills alla dör handlar om gängkriget på Järvafältet som kulminerade i att gamla barndomsvänner mördade varandra på öppen gata.
Boken har uppmärksammats och prisats på flera håll. I Södertälje har han tilldelats årets Wendela-pris på 25 000 kronor. I samband med prisutdelningen kommer Diamant Salihu att berätta om arbetet med boken och svara på åhörarnas frågor.
Tid: 18 september klockan 15.00
Plats: Hebbevillan, Vettersgatan 4
Arr: Föreningen Wendelas vänner
Fri entre!
Wendelapriset 2022
… på 25 000 kronor, för bästa skrivna socialreportage, delas i år ut till Diamant Salihu för hans bok Tills alla dör.
Motiveringen till priset lyder:
Tills alla dör
Familjerna, lärarna, socialarbetarna, poliserna och killarna själva. Diamant Salihu har mött dem alla, många gånger, och återger allas perspektiv med samma respekt.
Tills alla dör är en stark berättelse som undviker enkla förklaringar, boken är oumbärlig för den som vill förstå gängkriminaliteten i Sverige.
I år delar juryn också ut ett hedersomnämnande och det går till Maria Hagström och Martina Holmberg för boken In a WoMAN’s world.
Motiveringen till hedersomnämnandet lyder:
In a WoMAN’s world
Med stark närvaro i text och bild låter Hagström och Holmberg oss möta kämpande kvinnor över hela världen. Utsattheten och villkoren skiljer sig åt, medan hoppet om förändring förenar. Helheten blir större än delarna.
Prisutdelningen sker den 18 september klockan 15 i Wendela Hebbes hus i Södertälje.
Prisutdelare är ännu inte spikad. Efter ceremonin vidtar samtal med pristagarna, ledda av Wendelas vänners Jan Lewenhagen.
Bakom Wendelapriset står föreningen Wendelas vänner och Medieinstitutet Fojo.
I Wendelajuryn sitter: Kersti Forsberg (ordförande), Jan Lewenhagen, Mattias Göransson, Cecilia Aare och Åke Pettersson.
För frågor om priset kontakta Kersti Forsberg, 0480-44 64 13
För frågor om prisutdelningen eller om Wendelas Vänner, kontakta Jan Lewenhagen, 073-309 77 15
Vem har skrivit Sveriges bästa socialreportage?
Juryn för Wendelapriset 2022 har under våren gått igenom samtliga inskickade bidrag till Wendelapriset för bästa skrivna socialreportage i Sverige under perioden 1 mars 2021 till och med sista februari 2022.
Priset delas i år ut för femtonde gången, vilket sker den 18 september i Wendela Hebbes Hus i Södertälje.
Av de föreslagna nominerar nu juryn åtta reportage/reportageserier som kommer att tävla om prissumman 25.000 kronor. Priset ges till ett av de nominerade bidragen.
Wendela Hebbe (1808-1899) var Sveriges första kvinnliga yrkesjournalist. Inför hennes 200-årsdag 2008 instiftades Wendelapriset.
Följande reportage och böcker utan inbördes rangordning deltar i finalomgången:
Åsa Erlandsson och Lotta Härdelin (DN): ”Gängkriminelle Nur: Du går på begravningen, beklagar sorgen, hämnas och går vidare”
Diamant Salihu (bok): ”Tills alla dör”
Maria Hagström och Martina Holmberg (bok): ”In a woman’s world”
Christer Bjöhles (magasinet Horisont): ”Mysteriet i Lummelunda”
Kenan Habul/Inas Hamadan (Sydsvenskan): ”Skånsk pojke används i propagandakriget mot Sverige”
Johanna Karlsson och Liza Aleksandrova-Zorina (Expressen): Det ryska parallellsamhället
Erika Hallhagen och Malin Hoelstad (SvD): ”Tunga blå linjen”
Åsa Erlandsson (SvD): ”Babyns skrik det ljuvaste blåljuspersonalen hört”
Juryn består av Kersti Forsberg (ordf), Mattias Göransson, Jan Lewenhagen, Åke Pettersson och Cecilia Aare och vinnaren utses den 22 augusti.
Välkommen till prisutdelningen den 18 september i Wendela Hebbes Hus i Södertälje!
Liksom i fjol vill juryn göra Mediesverige uppmärksamt på att Wendelapriset är ett ideellt instiftat pris vars medel börjar ta slut. Vi behöver ytterligare finansiell backning för att kunna fortsätta uppmärksamma prisvärda socialreportage från 2023.
Vill du eller ditt företag bidra till dess fortlevnad, hör av dig!
Södertälje och Kalmar den 7 juni 2022
Jan Lewenhagen
Ordf. Wendelas Vänner, info@wendelapriset.se
Kersti Forsberg
Juryordf. Wendelapriset Verksamhetschef, Medieinstitutet Fojo, kersti.forsberg@lnu.se
Tio bidrag vidare till final i kampen om Wendelapriset
Arbetet med Wendelapriset fortskrider enligt planerna. Juryn har utsett tio bidrag som har gått vidare till en finalomgång. Ett avgörande jurymöte kommer att hållas sista veckan i augusti, och prisutdelningen sker som planerat i Hebbevillan 18 september.
Tills vidare vill vi passa på att önska er alla en trevlig sommar!
Nominera till Wendelapriset 2022
Wendelapriset för bästa socialreportage i svensk press eller i bokform kommer 2022 att delas ut för femtonde gången.
Vi inbjuder alla intresserade, dock inte skribenterna själva, att skicka in förslag på prisvärda skrivna socialreportage till Wendelajuryn. Max två bidrag får nomineras av samma person.
Bakom priset står föreningen Wendelas Vänner i Södertälje och Medieinstitutet Fojo, som är en del av Linnéuniversitetet. Wendelajuryn kommer som tidigare att gå igenom alla förslag och bland dem nominera ett antal som går vidare till en finaletapp.
Beslutet om årets Wendelapristagare tas av juryn i augusti och priset delas ut i WendelaHebbes Hus i Södertälje den 18 september. Priset är på 25 000 kronor och delas ut till en pristagare (som kan vara flera upphovspersoner).
Reportage som kan komma i fråga ska vara publicerade under perioden 1 mars 2021 – 28 februari 2022.
Vi vill ha ditt förslag senast den 28 februari 2022.
Du nominerar via ett formulär här: https://fojo.se/wendelapriset/
Förslag på reportageböcker laddas upp som pdf i formuläret, eller – om det inte är möjligt – skickas per post till:
Kersti Forsberg
Drottninggatan 35
252 21 Helsingborg
Läs mer om nomineringsförfarandet, om vilka som ingår i juryn och om tidigare års Wendelapristagare på Medieinstitutet Fojos hemsida
Välkommen med förslag!
Wendelapriset har de senaste åren haft rekordmånga nomineringar och fler och fler redaktioner verkar satsa på socialreportage. De fördjupande jobben som, bredvid gräv, är utmärkande för god kvalitetsjournalistik.
Vi som jobbar med Wendelapriset är såklart jätteglada för det stora intresset, men tvingas också konstatera att utan finansiell backning kommer priset inte att kunna fortsätta delas ut.
Vill du eller ditt företag säkerställa att priset kan leva kvar?
Hör gärna av dig om du/ditt företag vill bidra!
Kontaktpersoner:
Ami Lönnroth, Ordf. Wendelas Vänner
Kersti Forsberg, Juryordf. Wendelapriset och verksamhetschef, Medieinstitutet Fojo
Bli medlem i Wendelas Vänner!
Gör som Negra Efendic, Wendelapristagare 2014 – bli medlem i Wendelas Vänner!
Swisha 200 kr till 1230068593 eller betala till bankgirokonto 362–0879 (Wendelas Vänner).
Vad får man då för pengarna?
- Spännande och intressanta möten och evenemang i Wendela Hebbes Hus, där föreningen också driver ett museum
- Två fullmatade nummer av medlemstidningen WendelAvisan per år
- Nyhetsbevakning här på hemsidan
- Rörligt material på vår Youtube-kanal
- Föreningen delar årligen ut Wendelapriset till årets bästa, skrivna socialreportage
- Föreningen delar årligen ut Lilla Wendelapriset till uppsatsskrivande skolelever i Södertälje
Hjärtligt välkomna!