Kategoriarkiv: Hebbarna

Thildas kakrecept. Kakfest i Wendelas Hus

Häromdagen hade vi en i hast hopkommen kakfest i Wendelas Hus. Vi, dvs styrelseledamöterna Signe Andersson, Ami Lönnroth och jag Per Eric Mattsson, tog emot Ann-Charlotte Embro, Inger Nilsson-Söderlind och Ingers man Christer Söderlind. Ann-Charlotte och Inger är systrar och dotterdotterdöttrar till Stina, som i sin tur var storasyster till  Thilda Jacobsson, som tjänade hushållerska hos Signe och Wendela Hebbe i 40 år.

Våra tre gäster hade en välfylld korg med kakor bakade efter Thildas recept med sig och vi satt och mumsade dessa delikatesser, drack kaffe och talade om Thilda och Stina. Det var en liten högtidsstund. Åtta recept har översatts till modern svenska och provbakats och alltså nu provsmakats av oss.  Det som blev över överlämnade vi till Jeanette i restaurangen för vidarebefordran till Antoinette Mezher, som ju vid sidan av vår restaurang också driver Torekällbergets Bageri. Med hennes hjälp skall vi se hur vi skall hantera materialet.

Vi fick också några exemplar av den skrift med recepten som man hade gjort i ordning.I denna pdf finns en kopia på en av sidorna i skriften. Thildas Kaffekringlor. Det framgår att det är ett gediget arbete man gjort.

Vi kommer nu närmast att göra i ordning en särskild sida under menyn Hebbarna här på hemsidan, som vi  kommer att kalla Thilda Jacobsson (Wendelas och Signes hushållerska under 40 år). Thilda förekommer nämligen då och då i memoarverk efter Signes elever. Där kommer vi successivt att lägga in foton, berättelser och recept. Sidan finns förresten redan men utan innehåll. Här är länken.

Så får vi se om vi kan hitta på något trevligt till hösten.

PEM

Thildas kakrecept av Inger Nilsson-Söderlind och Ann-Charlotte Embro.
Förord till deras skrift med recept kan läsas här:
Under ett besök hos föreningen Wendelas vänner i Södertälje fick vi en förfrågan om det fanns några recept på bakverk som serverats hos Wendela och Signe Hebbe. Frågan föranleddes av vårt släktskap med Thilda Jakobsson, trotjänarinna och hushållerska hos familjen Hebbe i dryga fyrtio år.

Ja, vi visste att det fanns några handskrivna recept och nu påbörjades försöken att tyda och omvandla mått samt provbaka. De bakverk som här presenteras är dock en liten, liten del av alla de bakverk Thilda hann med genom åren. Vi kan utgå från att det fanns specifika önskemål från såväl Wendela som Signe men vi tror också att Thilda bytte erfarenheter och recept med sin yngre syster Stina. Stina var husmor och trotjänarinna hos grosshandlarfamiljen Friedländer på Strandvägen i Stockholm. Stinas kokbok från 1897 med såväl bak- som matrecept finns bevarad.

I bevarade brev från Signe Hebbe till Thilda talas det om skorpor, pepparkakor och lätta franska bröd. Signe skriver i ett brev daterat 1912 ” Jag storlängtar efter Thildas franska bröd och efter Thilda själv.”

I ett annat brev år 1915 skriver Signe från Helsingborg ”Jag upprepar härmed att du icke behöver besvära Dig med att baka skorpor endast pepparkakor, ty vi har efterhört vid härvarande tull och fått till svar att intet bröd eller skorpor får härifrån utföras.” Det är krig med restriktioner och skorporna som skulle till släkten och familjen Vedel behövde inte bakas. Man kan inte undgå att tänka sig att dessa  skorpor var litet utöver det vanliga eftersom de skulle fraktas genom halva Sverige.

Att Thildas kokkonst och bakverk är omvittnade framgår i Inga Lewenhaupts avhandling om Signe Hebbe. Signe har själv berättat om elever som ” trakterades med godt danskt kaffe, bullar och annat dopp af Thildas fabrikat.”  Anna Norrie, elev till Signe Hebbe har i sin bok ”Kärlek måste vi ha” skrivit följande. ”Ibland fick några av oss äta middag med Signe och Venslan. Borddukningen var enkel och porslinet vackert – där fanns inte något batteri av olika sorters glas framför varje kuvert, men maten man fick var härlig. Trotjänarinnan Thildas matlagningskonst stod på en mycket hög nivå, det serverades två, högst tre rätter plus ett gott glas äkta rödvin som Signe fick från sin svåger i Köpenhamn.”

Receptet på de lätta franska bröden har vi inte funnit men till dags datum är åtta bakverk provbakade och provsmakade. Vi överlämnar med varm hand dessa bakrecept och hoppas att doften av Thildas kakor får sprida sig i Hebbehuset i Södertälje.

Uppsala och Norrtälje i mars 2015

Inger Nilsson-Söderlind och Ann-Charlotte Embro