Missa inte David Qviström i Wendela Hebbes Hus på söndag

Vad har vi för människosyn? Det är en fråga som ställdes på sin spets vid valet den 14 september i år. Hur ser vi på våra medmänniskor från andra länder? Desperata människor som flyr undan kriget i Syrien, undan ISIS härjningar i Irak? Hur ser vi på våra invandrade Södertäljebor som bär upp en stor del av vårt lokala arbetsliv? På romerna som tigger utanför Ica och Konsum? Hur ser vi på oss själva?

David Qviström, förra årets Wendelapristagare ställer frågan om människosyn och människovärde i sin hyllade bok ”Nyttiga människor – en reportagebok om migranter, gränser och människosyn” (Natur&Kultur 2014). Söndag den 5 oktober kommer han till Wendela Hebbes Hus och talar om sin bok. Så här presenterar han sin föreläsning:

”Precis som i boken använder jag migrations- och gränspolitiken som ett slags spegel för att beskriva vår människosyn. Jag berättar om några av dem jag skildrat genom åren – papperslösa arbetskraftsinvandrare, gränsvakter, postorderfruar, deporterade, flyktingar i Afrika, Mellanöstern , romer på Balkan”

Kom och lyssna till och samtala med David Qviström om den mest uppfordrande fråga vi kan ställa oss just nu: Vad har vi för människosyn?

Ur recensionerna:

”Qviström berättar om allt han ser och ställer frågor, inte minst till sig själv. Dömer ingen (knappast ens SD), moraliserar ogärna – men släpper aldrig heller själva moralfrågan: vilket är vårt ansvar?” (Lars Linder, Dagens Nyheter)

”Det är helt enkelt förbannat bra. (…) Nyttiga människor är nämligen inte bara ett lysande journalistiskt arbete, utan tränger rakt in i kärnan av vår egen existens.” (Mikael R Karlsson, Borås Tidning)

”Det är lätt att fastna i självförträfflighet när man diskuterar migration, men Qviströmlyckas ställa frågor om moral utan att bli moralist. ” (Marcus Priftis i Svenska Dagbladet)

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.