Nominera till Wendelapriset 2021 senast den 28 februari

Vem har skrivit Sveriges bästa socialreportage?


Wendelapriset för bästa socialreportage i svensk press eller i bokform kommer 2021 att delas ut för fjortonde gången. 

Vi inbjuder alla intresserade, dock icke skribenterna själva, att skicka in förslag på prisvärda skrivna socialreportage till Wendelajuryn. 
Max två bidrag får nomineras av samma person.

Bakom priset står föreningen Wendelas Vänner i Södertälje och Medieinstitutet Fojo, som är en del av Linnéuniversitetet. Wendelajuryn kommer som tidigare att gå igenom alla förslag och bland dem nominera ett antal som går vidare till en finaletapp. 

Beslutet om årets Wendelapristagare tas av juryn i augusti och priset delas ut i Wendela Hebbes Hus i Södertälje den 12 september. Priset är på 50 000 kronor och kan delas ut till en eller flera pristagare. 

Reportage som kan komma ifråga ska vara publicerade under perioden 1 mars 2020 – 28 februari 2021.  

Vi vill ha ditt förslag senast den 28 februari 2021. Skicka tidnings- och tidskriftsreportage per mejl som bifogad länk eller pdf-fil till mejladress wendelapriset@fojo.se.
I nomineringen skriver du också en eller ett par meningar om varför just den här publiceringen bör prisas.
Om du skickar länkar, tänk på att låsa upp eventuella betallösningar eller skicka med en inloggning så att juryn kommer åt materialet.

Förslag på reportageböcker mejlas till samma adress.  Ett exemplar av boken poststämplat senast 28.2 2021 skickas till Kersti Forsberg, Fojo, Linnéuniversitetet, 391 82 Kalmar.

Läs om vilka som ingår i juryn och om tidigare års Wendelapristagare här på hemsidan.

Välkommen med förslag!

Wendelapriset hade i fjol rekordmånga nomineringar och fler och fler redaktioner verkar satsa på socialreportage. De fördjupande jobben som, bredvid gräv, är utmärkande för god kvalitetsjournalistik.

Vi som jobbar med Wendelapriset är såklart jätteglada för det stora intresset, men tvingas också konstatera att utan finansiell backning kommer priset inte att kunna fortsätta delas ut efter 2021. Vill du eller ditt företag säkerställa att priset kan leva kvar?

Hör gärna av dig om du/ditt företag vill bidra!