Wendelapriset 2017

Wendelapriset på 50.000 kronor delades mellan ”Från Raqqa till Borås” i SvD och ”Asylrapporten” i Expressen.

Här är de nominerade till Wendelapriset 2017 (utan inbördes rangordning).

1. ”En mammas kamp för att få träffa sin son”, reportageserie av Karin Sjöberg, Norrbottens-Kuriren om en handikappad son och hans mammas hopplösa kamp.

2. ”Flickan bakom pansarglas”, artikelserie om en 14-årig flicka som sedan ett och ett halvt års ålder bollats runt mellan 33 familjehem och vårdinrättningar runt om i landet. Av Kerstin Weigl, Aftonbladet.

3. ”Från Raqqa till Borås” en reportageserie i Svenska Dagbladet om syriska flyktingar som räddas ur Medelhavet, under medverkan av bl a reportern Jonas Fröberg och fotografen Malin Hoelstad som sedan också dokumenterar de räddades fortsatta öden i uppföljningsartiklar.

4. ”Hemlöshet, det är så jävla otryggt” av Karin Samuelsson, Borås Tidning, ett reportage om en 63-årig uteliggare som reflekterar över både egen och många unga människors hemlöshet.

5. ”Den dolda hemlösheten”, reportageserie av Tina Gerdien och Johan Sieverts, Östgöta Correspondenten, om en hemlöshet som drabbar brett i alla samhällsklasser.

6. ”Asylrapporten”, Expressens stora reportagesatsning utifrån en enkät bland 1691 asylsökande. Reportrar: Matilda Nyberg, Malin Roos samt Diamant Salihu.

7. ”Passens förmedlare”, reportage i tidningen Re:public#39 om passförmedlare, människosmugglare och ljusskygg internationell handel. Av Christopher Holmbäck, Mahmoud Keshavarz och Alexander Mahmoud.

8. ”Monstren i garderoben” av My Nygren, tidningen Filter. Ett reportage om en ”digital skuggvärld” där huvudpersonen är en hackare som utvecklat ett system för att identifiera internetpedofiler. Men som inte lyckas få polisen intresserad av att använda hans system.

Juryn bestod av journalisterna Ami Lönnroth (ordf), Kersti Forsberg, Mattias Göransson, Kristina Mattsson, Åke Pettersson och Kerstin Vinterhed