Signe Hebbe och Dybböls skansar

I dag den 18 april, är det på dagen 150 år sedan Danmark förlorade kampen om Schlesvig mot Preussen. Då stod det stora slaget om Dybböls skansar. Om detta har vi kunnat läsa i gårdagens streckare i Svenska Dagbladet och lyssnat på i Vetenskapsradion Historia i P1. Danska TV har gjort en ny påkostad serie, 1864, som kommer till Sverige i höst.

Det kan vara intressant att notera att flera Hebbar var djupt berörda av kriget. Wendela Hebbes dotter Signe Hebbe var firad operasångerska och hade vid den här tiden engagemang på operan i Köpenhamn. Trots kriget sjöngs det på operan. Signe Hebbe har i sina utgivna minnen berättat hur hon i dåtidens ”kungliga” ekipage anlände till teatern just den 18 april  och fann den vanliga affischen överklistrad med en röd med texten ”Dybböl falden”. Inga Lewenhaupt, Signe Hebbes hävdatecknare med avhandlingen Signe Hebbe.  Skådespelerska.Operasångerska. Pedagog från 1988 har utförligt skildrat omständigheterna för Signe Hebbe under hennes Köpenhamnsengagemang dessa år.

Signes storasyster Fanny var gift i Köpenhamn med Peter Vedel. Han var hög tjänsteman vid det danska utrikesdepartementet, senare den högste. Clemens Hebbe, Fannys och Signes far och Wendelas förrymde man for som en skottspole mellan de europeiska hoven på uppdrag av Karl XV, som var djupt engagerad i Skandinavismen. Om Clemens Hebbes  spännande liv och engagemang i Skandinavismen vid den här tiden kan man läsa i denna  Parnassartikel från 2003.

Både Signe Hebbes Minnen och avhandlingen kan du köpa fördelaktigt av Wendelas Vänner för 100 kronor styck via denna länk.

 

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.