Pelikanenensemblen avtackas efter sista föreställningen

Per Eric Mattsson ordförande i Wendelas Vänner och Ami Lönnroth styrelseledamot avtackade vederbörligen skådespelare och övriga medverkande efter sista föreställningen. Pjäsen slutar med att den alkoholiserade sonen Fredrik tänder eld på huset. Rökslingor väller ut från balkongen.

Efter att ha placerat 7 påsar med vardera  1 kg AXA Havregryn och en liten flaska porlande på scengolvet sa Per Eric  ungefär såhär: Det måste få vara tillåtet att ha lite trevligt även efter en så här allvarlig pjäs. Jag är ordförande i Wendelas Vänner, som driver detta hus som dessa förfärliga människor nu förgäves har försökt tutta eld på. Det finns ett antal stadsplanerare som också gärna skulle vilja sätta fyr på detta fina hus och bygga höghus i stället – men inte heller dom kommer att lyckas.
Det är nu 12:e året som jag står här för att tacka av Berit Carlberg, Det började 2001 när Berit spelade Wendela Hebbe i en pjäs som Björn Runeborg skrivit. 2008 spelade hon också Wendela Hebbe i en pjäs som Cecilia Sidenbladh skrivit. I övrigt har det varit Berits egna uppsättningar.  Fina roliga lustspel har det varit och så nu denna allvarliga Strindbergspjäs, som Berit behärskar tillfullo – som regissör och som skådespelare.Nu står vi alltså här för att tacka Berit och hennes ensemble igen.

Men vad skall vi tacka med. Ett genomgående tema i pjäsen har varit gröt. Alltså har vi gjort i ordning varsin påse med 1 kg Axa Havregryn. Alkohol har varit ett annat tema. Alltså finns i varje påse en liten flaska. I Niclas påse finns en extra liten nubbe, som han torde behöva.

Grötrim har sin naturliga plats i sammanhanget. Därför har vi ett litet Grötrim till var och en av de medverkande. Det är Ami som skrivit dem och medan jag nu delar ut påsarna så läser Ami grötrimmen.

Berit Carlberg – Pelikanen
är som moder ta mig fan en
sällan överträffad kvinna
som till slut får allt att brinna

Tjänarinnan Margaret
vållar husfrun allt förtret.
Håller inte tand för tunga
Får det bokstavligt att gunga

Fredrik, sonen, svår med spriten
mindre så med studiefliten
får vi fresta med en nubbe
Skål för rollen, unge gubbe!

Ett tack till Fredriks syster Gerda
Som brodern, ett av dessa undernärda
barn som vuxit upp på gröt
när modersmjölk och kärlek tröt.

Mågen Axel, vilken knöl
som snabbt förstod på vilken köl
han borde styra glada änkan
nnan han beslöt att sänka n

Till ljud och ljus och allas Ewa
Ett särskilt tack för trogen tjänst
Och alla må ni länge leva
Och återkom med samma spänst!

 

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.